Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Två döda efter kraftig explosion i lägenhet

02:03. Stor explosion i lägenhet i Nyköping.  DN är på plats.

Två personer har omkommit i samband en explosion i en lägenhet i Nyköping. ”Det var som att hela huset skulle flytta på sig”, säger en kvinna som bor i samma hus.

Den omfattande explosionen i en lägenhet i Nyköping krävde två mäniskors liv men ingen utanför lägenheten skadades. På måndagskvällen bekräftade Säkerhetspolisen att man bistår polisen i Södermanland i utredningen:

– Det är en allvarlig händelse och vi kommer att ha ett nära samarbete med polisen på plats, med information och med expertis om det skulle behövas, säger presschefen på Säpo, Sirpa Franzén.

Det var vid 15.45-tiden som polisen i Nyköping larmades sedan boende i bostadsområdet Brandkärr hört en våldsam smäll från en lägenhet.

Explosionen inträffade på tredje våningen i ett sexvåningar högt flerfamiljshus där en del av balkongen och flera fönster blåstes ut. När ambulans och polis kom till platsen hittades en svårt skadad man som avled på sjukhus.

Strax därpå hittades ytterligare en person död i lägenheten. Polisen hade vid 21.30-tiden ännu inte identifierat de döda.

– Jag satt och fikade i köket med en väninna, klockan var väl 15.30, då vi hörde en fruktansvärd detonation, det var som att hela huset skulle flytta på sig, berättar en kvinna som bor tre våningar från lägenheten för DN.

Lägenheterna har ingen gas. Enligt polisen handlar det sannolikt om ett brott:

– Det handlar i princip alltid om brott när något sådant händer, den nuvarande brottsrubriceringen är grov allmänfarlig ödeläggelse, säger polisens presstalesman Fredrik Wallén på polisen till DN.

– Det är en brottsmisstanke som vi alltid samverkar med Säpo om.

Polisens bombgrupp kallades in från Stockholm för att undersöka lägenheten, både för att se om det kan finnas ytterligare farligt material samt att försöka hitta en orsak till detonationen. Strax före klockan 22 arbetade teknikerna fortfarande på platsen.


Polisen spärrade av i bostadsområdet Brandkärr. Foto: Pontus Stenberg

Vd:n för Nyköpingshem, som äger det utsatta huset, säger till DN:s utsände på plats att samtliga 18 lägenheter i trappuppgången har evakuerats:

– De boende kommer att få tillbringa natten i ersättningslägenheter, säger vd:n Christer Gustavsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.