Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-17 04:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tva-doda-i-overdoser-av-okant-preparat-i-vasterbotten/

Sverige

Två döda i överdoser av okänt preparat i Västerbotten

Två personer i Västerbotten har dött och flera vårdas på sjukhus efter att ha tagit överdoser av ett okänt preparat. Polisen befarar att det kan komma att ske fler dödsfall.

– Det här är ett allvarligt läge, säger Michael Rystedt, chef för lokalpolisområde Umeå.

Överdoserna ägde rum i slutet av förra veckan. 

Enligt polisen i Västerbotten vårdas mellan tre och fem personer på sjukhus med allvarliga skador. Exakt vilka skador det rör sig om kan Michael Rystedt inte svara på, men han har uppgifter om att ”ett antal personer” hålls nedsövda.

– Det är för tidigt att säga om de kommer att få några sviter av det här. Om en vecka kanske vi vet vilket preparat de har fått i sig och då kanske sjukvården kan bedöma det, säger han.

Utredarna misstänker att de drabbade har tagit samma preparat. De försöker nu ta reda på vilket preparat det rör sig om, och har skickat ett beslag som gjorts i samband med att en av personerna fördes till sjukhus till Nationellt forensiskt centrum för analys. De hoppas också kunna förhöra de skadade personerna, så att de kan berätta vad de har tagit.

Enligt polisen är läget allvarligt. De befarar att det kan komma att ske fler överdoser och i värsta fall ytterligare dödsfall – därför går de aktivt ut och varnar allmänheten.

– Ja, framför allt de som missbrukar narkotika. 

Flera förundersökningar har inletts. Personerna som vårdas på sjukhus misstänks för ringa narkotikabrott, eget bruk.

– Men det är mer en formell historia. Det öppnar möjligheter att skicka saker på analys och hålla förhör. Det primära syftet nu är inte att lagföra personer, utan att reda ut vad som har hänt. 

Fallen sticker ut i Västerbotten där man normalt sett har omkring en överdos i månaden.

– Den gemensamma nämnaren som kopplar ihop fallen är tidsaspekten, att det här har inträffat under ganska kort tid, fem–sex dagar tillbaka i tiden. Vi har en ansamling av allvarliga överdoser.