Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 13:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tva-explosioner-i-malmo-polisen-misstanker-samband/

Sverige

Två explosioner i Malmö – polisen misstänker samband

Skador i entrén efter en detonation vid en livsmedelsbutik i Malmö.
Bild 1 av 2 Skador i entrén efter en detonation vid en livsmedelsbutik i Malmö.
Foto: Johan Nilsson/TT
Bild 2 av 2
Foto: Johan Nilsson/TT

Under natten och morgonen har två sprängningar ägt rum i Malmö, den ena utanför en industrifastighet och den andra utanför en livsmedelsbutik. Polisen misstänker att det finns ett samband. Ett företag är en gemensam nämnare.

Anders Bolling
Rätta artikel

Två sprängdåd i Malmö natten till torsdagen inträffade nära i både tid och rum.

Den första explosionen skedde strax före klockan 03.00 vid ingången till en livsmedelsbutik på Scheelegatan i östra delen av staden. Knappt tre timmar senare small det igen vid ett garage i anslutning till en industrifastighet på Industrigatan några hundra meter därifrån.

Förutom den geografiska och kronologiska närheten mellan dåden ser polisen en gemensam nämnare:

– Det finns en beröringspunkt i form av ett företag, säger Fredrik Bratt, presstalesperson vid polisens region Syd.

Livsmedelsbutiken ska ha sitt lager i närheten av industrifastigheten.

Polisen gör nu en kriminalteknisk undersökning av brottsplatserna och granskar eventuella  övervakningsfilmer. Man har ännu inte frihetsberövat någon person misstänkt för attentaten, men man har hållit förhör med personer som kan tänkas ha viktig information.

Enligt Sydsvenskans källor arbetar Malmöpolisen för tillfället samlat med elva sprängdåd under senhösten och vintern. Det ska röra sig om samma typ av laddning i samtliga fall.

Fredrik Bratt kan inte bekräfta uppgifterna i detalj med säger att antalet sprängdåd som utreds ligger i den storleksordningen.

– Framför allt har de hänt under december och januari. De här detonationerna har ökat de senaste åren, och nu i slutet har de hopat sig.

Frågan är om det rör sig om flera kriminella aktörer som agerat oberoende av varandra eller om det är en begränsad grupp brottslingar som börjat använda sprängning som metod för att uppnå vissa syften.

Bratt säger sig inte kunna redogöra närmare för utredningsarbetet men konstaterar att det är en begränsad grupp personer som är beredda att använda den här typen av våld.

– Man kan aldrig vara säker på att ingen kommer att skadas i en sprängning. Man utsätter andra människor för allvarlig risk.

Under vintern har hittills en person skadats allvarligt i ett sprängdåd i Malmö. Det var en 18-årig man som skadades i samband med en explosion i ett trapphus i Västra Söderkulla den 9 december. Han är också misstänkt för det dådet.

Vad avgör om kriminella väljer att skjuta eller att spränga?

– Den som skjuter har ett direkt uppsåt att skada eller döda. Sprängningar känns mer som hot eller hämnd. De är riktade mot egendom eller verksamhet, säger Fredrik Bratt.

Natten till torsdagen inträffade även ett sprängattentat i en port till ett bostadshus i Landskrona fyra mil norr om Malmö.

För två veckor sedan inträffade en sprängning i en fastighet i närheten. Två män, 23 och 29 år gamla, greps och häktades senare misstänkta för det dådet.