Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Två häktade för könsstympning

Ett par i 30-årsåldern har häktats misstänkt för grov könsstympning av sin treåriga dotter. Få fall i Sverige upptäcks och ännu färre leder till åtal. ”Det finns ett stort mörkertal”, säger advokat Elisabeth Massi Fritz.

Kvinnlig könsstympning sker ofta i det fördolda och övergreppen kan vara svåra att upptäcka. I många fall stympas flickan när familjen åker till hemlandet på semester.

– Men det uppdagas långt senare, ibland många år efteråt, eftersom barnen inte vågar berätta, säger Elisabeth Massi Fritz, som specialiserat sig på hedersbrott.

Det nu aktuella övergreppet ska, enligt häktningsframställan, ha skett någon gång mellan januari och april i år antingen i Gambia eller Sverige. Paret häktades av Attunda tingsrätt i Sollentuna i lördags.

Fällande domar är få. 2006 dömdes två personer – i båda fallen var det de drabbade flickorna själva som slog larm.

Och under de snart 30 år som kvinnlig könsstympning har varit förbjuden i Sverige har mindre än 50 fall anmälts, visar en rapport från Uppsala universitet som kom i fjol.

– Det är en form av hederstänkande där kvinnan får men för resten av livet. Man måste våga markera från svenska myndigheters sida att det råder nolltolerans. Polis och åklagare får inte se mellan fingrarna, säger Massi Fritz.

Kvinnlig könsstympning

• Könsstympning av kvinnor är förbjudet i Sverige sedan 1982. Sedan 1999 är det straffbart även om ingreppet utförs i ett annat land.

• Straffet för könsstympning ger fängelse i högst fyra år. Om brottet är grovt är straffskalan mellan två och tio års fängelse.

• Det innebär att man skadar eller skär bort delar av kvinnans yttre könsorgan som klitoris och blygdläppar. I vissa fall syr man även ihop blygdläpparna och lämnar en liten öppning för menstruationsblod och urin.

• Komplikationer kan vara svårigheter att kissa, smärta, infektioner, klåda, besvärliga menstruationer, svårigheter att bli gravid och problem vid förlossning.

• Många myter finns kring sedvänjan. En del anser att kvinnan är oren om hon inte könsstympas. Andra tror att klitoris är en manlig rest som måste tas bort för att flickan ska kunna bli kvinna.

Källor: Socialstyrelsen, Nationellt centrum för kvinnofrid, Vårdguiden (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.