Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Två miljarder till fler lågstadielärare

Lärarna på lågstadiet måste bli fler och ha mer tid till eleverna, menar regeringen, som nu satsar två miljarder kronor på att öka lärartätheten. Satsningen presenteras av Stefan Löfven, Helene Hellmark Knutsson och Gustav Fridolin på DN Debatt.

Förra året lämnade mer än var åttonde elev grundskolan utan gymnasiebehörighet. Samtidigt behöver skolorna anställa fler – totalt 150.000 nya medarbetare fram till år 2023, enligt beräkningar från SKL.

På DN Debatt presenterar statsminister Stefan Löfven (S), ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S), och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) två nya satsningar som görs i vårbudgeten för att komma tillrätta med problemen.

För det första ska fler lågstadielärare anställas – en satsning som regeringen avsätter två miljarder kronor för i år.

”För att höja utbildningskvaliteten och ge lärare i lågstadiet mer tid för varje elev får skolans huvudmän, kommuner och fristående skolor, nu möjlighet att ta del av ett statsbidrag för att kunna anställa fler lärare. Det innebär att speciallärare eller annan personal kan anställas så att lärare får mer tid för sitt arbete och så att klasserna kan bli mindre”, skriver ministrarna.

För det andra ska platserna på lärarutbildningarna bli fler, en satsning som fram till 2019 kommer att kosta runt 450 miljoner kronor per år och omfatta runt 6.000 lärarplatser.

”Antalet nybörjarplatser på grundlärarutbildningen ska öka med 700 platser årligen. För att råda bot på dagens brist på speciallärare och specialpedagoger föreslås också en ökning med 300 nybörjarplatser årligen inom speciallärar- och specialpedagogutbildningen samt bättre villkor att utbilda sig till dessa yrken. Därtill föreslås 800 nybörjarplatser årligen inom förskollärarutbildningen”, skriver Löfven, Hellmark Knutsson och Fridolin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.