Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 22:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tva-myndigheter-leds-av-vikarier-ett-ar-efter-att-begler-sparkades/

Sverige

Två myndigheter leds av vikarier ett år efter att Begler sparkades

Foto: Johan Nilsson/TT

Nästan ett år har gått sedan Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler sparkades av regeringen. Fortfarande har ingen ordinarie efterträdare rekryterats, vilket har lett att två myndigheter nu leds av vikarier.

– Det är naturligtvis jätteolyckligt, säger Catarina Eklundh Ahlgren, tillförordnad generaldirektör på Inspektionen för socialförsäkringen som granskar Försäkringskassan.

Rätta artikel

I slutet av april 2018 meddelade socialministern Annika Strandhäll (S) plötsligt att Försäkringskassan skulle få en ny ledning. Generaldirektören Ann-Marie Begler fick, enligt sin egen beskrivning, sparken. Hanteringen av ärendet ledde till en mindre kris för regeringen – i en intervju med DN påstod Ann-Marie Begler att politiska skäl låg bakom beslutet och oppositionen krävde svar från ministern.

På måndagen inleder Konstitutionsutskottet en granskning av ärendet med en utfrågning av Annika Strandhälls tidigare statssekreterare. Senare i april kommer även ministern att frågas ut.

När KU:s granskning nu börjar har det gått nästan ett år sedan Ann-Marie Begler fick lämna sin tjänst. Trots det har Försäkringskassan, som är en av Sveriges största myndigheter med utgifter på närmare 220 miljarder kronor årligen, fortfarande inte fått någon ordinarie generaldirektör.

Den person som regeringen tog in i Beglers ställe – Maria Hemström-Hemmingsson – är kvar, men fortfarande endast som tillförordnad generaldirektör. På hennes ordinarie arbetsplats, Inspektionen för socialförsäkringen, har en annan person fått kliva in som vikarierande myndighetschef.

Det innebär att två myndigheter under nästan ett års tid saknat generaldirektörer med långsiktiga förordnanden av regeringen.

Försäkringskassans överdirektör Maria Rydbeck tillträdde på hösten 2018 med uppdraget att vara ett stöd till generaldirektören. Men någon ny generaldirektör har alltså ännu inte tillsatts och överdirektören har ingen information om när det kommer att ske.

– Ingen alls. Det är en process som helt drivs inom regeringskansliet. Vi har inga indikationer tyvärr, på varken tidpunkt eller vem det blir, säger Maria Rydbeck.

Trots den långa väntan tycker hon att Försäkringskassans verksamhet fungerat bra under tiden.

– Vi har en styrelse som fattat beslut om en inriktning, vi har processer och rutiner internt och uppdrag från regeringen. Jag måste säga att vi har god fart och att det rullar på. 

Ni kanske inte behöver någon ny generaldirektör?

– Det är klart att det alltid är bra med en långsiktighet, även i den högsta ledningen. Det finns vissa beslut som vi behöver ta inom verksamhetsutveckling och annat, även om vår styrelse hjälper oss med det. 

Fackförbundet ST:s representant på Försäkringskassan säger att hon håller med om överdirektörens beskrivning.

På Inspektionen för Socialförsäkringen, ISF, ser man inte på framtiden med samma tillförsikt. Myndigheten har till uppdrag att granska rättssäkerheten och effektiviteten på bland annat just Försäkringskassan.

Det var från ISF som regeringen tog generaldirektören Maria Hemström-Hemmingsson till att bli tillförordnad generaldirektör på Försäkringskassan efter att Ann-Marie Begler sparkats.

Chefsjuristen Catarina Eklundh Ahlgren fick då kliva upp som tillförordnad generaldirektör på ISF. Det skedde i ett kritiskt skede för myndigheten som fortfarande är mitt i en pågående flytt från Stockholm till Göteborg. Flytten har inneburit att många medarbetare väljer att sluta, en av dem är Catarina Eklundh Ahlgren själv. Hon är kritisk till att myndigheten fortfarande står utan en ordinarie generaldirektör:

– Det är naturligtvis jätteolyckligt. Det var i ett väldigt besvärligt läge som man flyttade på Maria Hemström-Hemmingsson. Det var mycket bekymmersamt att bli av med vår uppskattade chef i ett så känsligt läge, och även att förlora en arbetskraft i ledningsgruppen, säger hon.

Just nu rekryteras en nästan helt ny ledningsgrupp till myndighetens nya kontor i Göteborg, men ingen av medarbetarna vet vem som i framtiden kommer att få det yttersta ansvaret att styra myndigheten.

– Nu handlar det i praktiken om att bygga upp en ny myndighet i Göteborg. Det är en stor utmaning att göra det som myndighetschef när jag vet att jag gör det på en lånad stol, säger Catarina Eklundh Ahlgren, och fortsätter:

– Det är också en utmaning för myndigheten. Vi måste driva på utvecklingen, samtidigt som vi vet att det så småningom kliver in en ny generaldirektör som kanske kommer med en ny agenda och vilja göra saker på ett annat sätt.

I teorin skulle Maria Hemström-Hemmingsson kunna återvända till ISF där hon fortfarande är tjänstledig, men Catarina Eklundh Ahlgren påpekar att det skulle vara problematiskt eftersom ISF utövar tillsyn över Försäkringskassan.

– Jag vet inte hur regeringen ser på frågan om Maria Hemström-Hemmigsson skulle kunna komma tillbaka till ISF, och det gör att läget är ännu osäkrare för oss än för Försäkringskassan. Vi har ställt frågan till Regeringskansliet utan att få något tydligt besked. Det besked vi har fått är att man inte kommer ta tag i frågan om en generaldirektör för ISF förrän man har löst ut tillsättningen av en ny generaldirektör för Försäkringskassan, säger Catarina Eklundh Ahlgren.

Någon rekryteringsprocess för tjänsten som generaldirektör för ISF har såvitt hon känner till inte inletts.

Varje onsdagseftermiddag håller medarbetare på ISF koll på regeringens sajt, då ärendelistan för regeringssammanträdet brukar publiceras, för att se om ett beslut om tillsättning av en ny generaldirektör för Försäkringskassan är på gång. Väntan på besked har hittills varit förgäves.

– Snart har ISF haft en vikarierande generaldirektör i ett helt år, säger Catarina Eklundh Ahlgren, och konstaterar att det är sannolikt att ISF kommer att fortsätta att ha en tillfällig lösning under längre tid framöver.

Själv lämnar hon myndigheten till sommaren, och en annan person i ledningsgruppen kommer att ta över hennes tillfälliga plats.

Ansökningstiden för uppdraget som generaldirektör på Försäkringskassan gick ut den 10 augusti 2018 och åtta personer sökte jobbet. En av dem var den sparkade generaldirektören Ann-Marie Begler, vilket Expressen var först med att rapportera. 

DN har sökt socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för en intervju. Hon har i stället valt att svara med en skriftlig kommentar, där hon bland annat säger att det är den utdragna regeringsbildningen som ligger bakom att inga nya chefer tillsatts.

Läs mer:

Strandhäll: Regeringsbildningens fel att nya chefer dröjer