Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Två personer anhållna för mord på 8-årig flicka

Foto: Anna Sunesson/TT

En 8-årig flicka tros ha bragts om livet i Karlskrona. Socialtjänsten fick innan påsk vetskap om misstänkt missförhållande, men gjorde ingen uppföljning. Nu anmäler kommunen sig själv till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Ambulans larmades vid 21-tiden på onsdagen till en adress i Karlskrona där en åttaårig flicka påträffades svårt skadad. Hon fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda. En 31-årig man och en 30-årig kvinna, som flickan bodde hos, är anhållna, misstänkta för mord.

– Eftersom det fanns misstankar om att ett brott kunde ligga bakom dödsfallet kallades även polis till platsen, säger Lotta Hansson, informationschef vid polisen i Blekinge, till DN.

Flickan ska ha kommit till Sverige som ensamkommande flyktingbarn förra året. Enligt Karlskrona kommun, som på torsdagskvällen höll presskonferens, fick hon en god man innan hon i januari i år placerades hos den 31-åriga mannen.

Efter påskhelgen fick socialtjänsten i Karlskrona ett PM från polisen angående flickan och misstänkta missförhållanden i hennes hem. Kommunen medgav under presskonferensen att den borde ha agerat direkt, genom ett hembesök.

I stället blev ärendet liggande och hittades först efter att flickan redan var död.

– Den handläggare som har haft om det här ärendet kommer inte att ha hand om sådana här ärenden i framtiden, säger Anette Gladher, tf förvaltningschef på socialförvaltningen.

– Vi har brustit i våra rutiner. Vi kommer att tillsätta en intern utredning på hur socialtjänsten och vi kan förbättra våra rutiner. Det här hemska får aldrig hända igen, säger kommunalrådet Börje Dovstad, (FP).

Paret är anhållna på sannolika skäl misstänkta för mord, alltså ett frihetsberövande på den starkare misstankegraden. Kvinnan dömdes för stöld förra året. Mannen är också känd av polisen sedan tidigare, men har inte dömts för något brott.

Flickans föräldrar hade vid 13-tiden på torsdagen ännu inte underrättats.

– De befinner sig förmodligen i Palestina, men det är väldigt stora problem att lokalisera dem, säger Lotta Hansson vid Blekingepolisen.

Bostaden där flickan hittades är avspärrad för en kriminalteknisk undersökning.

– Det är en oerhört tragisk händelse som vi nu utreder. Men vad som har orsakat flickans död är inget vi vet i dagsläget, säger Lotta Hansson.

Åklagaren har tre dagar på sig att begära de två häktade.

Mannens advokat Christer Holmqvist pratade med sin klient under torsdagseftermiddagen.

– Hans inställning är att han förnekar brott. Sedan har jag ingenting mer att säga just nu, säger han till DN.

DN har sökt kvinnans advokat.

Många poliser arbetar med ärendet.

– Jag skulle tippa på att det här är det värsta ärendet som de flesta av oss har hanterat. Visst tar det hårt på alla inblandade. Det är ju en alldeles fruktansvärd händelse som ingen kan lämnas oberörd inför, säger Lotta Hansson till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.