Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 18:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tva-skottskadade-pa-pizzeria-i-uppsala/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Två skottskadade på pizzeria i Uppsala

Två män har skottskadats på en pizzeria i Flogsta i Uppsala, rapporterar SVT Nyheter. Polisen rubricerar händelsen som försök till mord.

– De var vid medvetande när de fördes till sjukhuset. Därefter vet vi inte skadeläget, säger Marcus Svensson, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen, till TT.

En av de skadade har opererats under natten.

Larmet om skottlossningen kom till polisen klockan 20:47 på fredagskvällen.

– Det har varit en skjutning inne på en pizzeria och två män är skottskadade. Männen är förda till sjukhus och vi håller på och jobbar med det här just nu både på marken och och i luften. En polishelikopter är uppe och vi har gott om polisresurser på plats och en inre stab som jobbar med detta, säger Marcus Svensson, vakthavande befäl på Uppsalapolisen, till DN.

Josef befann sig på pizzerian vid händelsen och säger att händelseförloppet gick fort.

– Det var en person som kom utifrån och som gick in och sköt på en person som precis kommit in på pizzerian. Han blev rädd, reste på sig och blev träffad. Det gick på tio sekunder, säger Josef till DN.

Han berättar att det var 15-20 personer i lokalen och att han hörde fyra-fem skott som avlossades.

– Jag sprang för livet och gömde mig när jag hörde skotten så jag är inte helt säker. Efteråt sprang han som sköt iväg till en annan bil som väntade en bit bort, och en av killarna som blev skjutna blev skjutsad iväg i en annan bil. Ambulans kom för att ta hand om killen som de nog inte var ute efter, säger Josef.

Pizzerian stängde direkt efter och många var chockade. Vid 23-tiden arbetade polisen fortfarande på platsen. Parkeringen och ett garage i närheten är avspärrat.

Polisen satte tidigare under kvällen in helikopter i sökandet efter gärningsmannen, men ännu har ingen gripits.

– Vi håller på att jobba för fullt. Vi har väl vissa uppslag.

Skottlossningen bedöms som en uppgörelse mellan kriminella. Uppgifter tyder i nuläget på att en av de skottskadade träffades av misstag, enligt polisen.

– Det verkar vara en ensam gärningsman som lämnat platsen springandes ut från pizzerian. De två skottskadade männen verkar inte känna varandra, säger Marcus Svensson.

Uppsala Nya Tidning skriver att en av de skadade är en student från Nederländerna. Han ska inte vara livshotande skadad. Enligt polisen har han ännu inte kunnat höras.

Polisen arbetar på platsen och påbörjade under natten en teknisk undersökning.

De skadade är båda mellan 20 och 30 år, och känner inte varandra, enligt polisen. De ska ha varit matgäster på pizzerian – som inte haft någon känd hotbild mot sig.

– Så pizzerian verkar inte ha något med det här att göra, säger Marcus Svensson.

Polisen har inlett en förundersökning gällande försök till mord.

Flogsta är en stadsdel i västra Uppsala som domineras av studentbostäder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.