Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tva-sprangningar-i-malmo-i-natt/

Sverige

Två sprängningar i Malmö i natt

00:43. Första larmet kom från en trappuppgång i Rosengård, det andra rörde en nattklubb i centrala Malmö.

Två explosioner har inträffat i Malmö under natten mot tisdagen. Det första larmet kom vid 02-tiden gällande ett bostadshus i Rosengård. En timma senare fick polisen larm om en kraftig smäll utanför en nattklubb i centrala Malmö.

Det första larmet kom till polisen klockan 02.07. Då hörde att antal personer av sig som hade hört en kraftig smäll i bostadsområdet. När polisen kom till platsen kunde de konstatera att det hade skett en explosion i entrén till ett bostadshus i Rosengård. 

– Det finns skador på fönster och dörr men inga personskador, säger Peter Kjällkvist, presstalesperson i polisområde region Syd. 

Nationella bombskyddet och polisens tekniker har varit och undersökt platsen under natten, men Peter Kjällkvist har inga uppgifter om vad som har orsakat explosionen. 

– Polisen undersöker omständigheterna kring detta. 

I området kring Von Lingens väg i Rosengård kommer dörrknackning att genomföras under dagen.

Vid 02 larmades polisen om en explosion i Rosengård. Foto: Johan Nilsson/TT

Den andra explosionen inträffade klockan 03.17 utanför en restaurang på Adelsgatan i centrala Malmö. Även här var det flera personer som ringde till polisen gällande en kraftig smäll. 

– Vi vet att det har varit tidigare sprängattentat mot den här restaurangen och adressen. Händelserna har bäring på varandra, säger Andy Roberts, chef för lokalpolisområde norr i Malmö.

Inte heller i detta fall kom någon person till skada, däremot har fasaden till byggnaden skadats av explosionen. Vad som har orsakat smällen är i nuläget inte känt.

Finns det något samband mellan de två explosionerna?

– Vi tittar på det men det är för tidigt att uttala sig om, säger Peter Kjällkvist. 

Händelserna rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

Polisen kommer att finnas på plats i de båda områdena under tisdagen för att svara på frågor och för trygghetsskapande åtgärder

Malmö har under våren drabbats av flera sprängdåd på olika adresser runt om i staden och det senaste dygnet har det även inträffat en dödsskjutning av en man i 20-årsåldern, skottlossning och en bilbrand. Mannen är känd av polisen sedan tidigare. 

– När det gäller det trygghetsskapande arbetet har vi arbetat intensivt med trygghet, spaning och utredning för att kunna kartlägga individerna som utför sprängdåden, vi har haft stort fokus på detta under våren, säger Andy Roberts.

Men medan antalet sprängningar har ökat i år har antalet skjutningar blivit färre.

– Vi har ett antal grupperingar som är väldigt aktiva som vi har legat på under 2019, genom det pågående projektet GVI (Sluta skjut) och på så vis har vi kunnat hålla dem nere, säger Andy Roberts.

Flera olika kriminella konstellationer är inblandade i de pågående konflikterna i Malmös undre värld. 

– Det finns ett antal gängkonstellationer i Malmö som är en rörlig massa. Underrättelsemässigt har vi bra koll på dem, men det är svårt att vecka från vecka säga något om vilka som ingår i dem, säger Erik Jansåker, chef för lokalpolisområde söder i Malmö.

Han tillägger att polisen har de resurser som man anser sig behöva för att hantera den senaste tidens våldsvåg.

En explosion orsakade stora skador vid ingången till en nattklubb. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen ser i dagsläget inte att några av det senaste dygnets händelser hänger samman. 

Läs mer: Mannen bakom hotet på Malmö centralstation identifierad