Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-02 09:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tva-statslosa-utvisades-av-polisen-forra-aret/

SVERIGE

Två statslösa utvisades av polisen förra året

Bild 1 av 2
Videon är 1 min 38 sek lång. I två år har snart 26-åriga Lynn al-Khatib försökt bli utvisad från Sverige. Migrationsverket säger att hon måste försöka mer. DN granskar de outvisningsbara – de som varken har tillstånd att vara i Sverige eller möjlighet att ta sig härifrån.
Bild 2 av 2
Foto: Noella Johansson/TT

Under 2017 lyckades gränspolisen bara utvisa två statslösa personer till det land de blivit anvisade till. Samtidigt ligger 400 liknande ärenden på myndighetens bord.

Många av dem vill återvända, men beskrivs som juridiskt strandsatta i Sverige. Ibland hänvisade till ett liv där de riskerar både svält och hemlöshet.

– Det är ett jättestort problem, framför allt för de som vill återvända, men inte kan, säger gränspolischef Patrik Engström.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.