Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 15:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tva-svenskar-atalas-for-att-ha-krankt-gravfriden-vid-estonia/

Sverige

Två svenskar åtalas för att ha kränkt gravfriden vid Estonia

Ljusceremoni utanför Norrtälje för Estonias offer 1994.
Ljusceremoni utanför Norrtälje för Estonias offer 1994. Foto: Lotta Härdelin

För första gången prövas lagen om gravfrid vid M/S Estonia. I dag åtalas två svenskar för brott mot Estonialagen efter att i september 2019 deltagit i undervattenverksamhet vid vraket, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

De två åtalade svenskarna ingick i ett filmteam som arbetade med en dokumentär om Estonia. Året efter fartygskatastrofen tecknades ett avtal om gravfrid mellan Sverige, Estland och Finland för att skydda vraket och de människor som vilar där. I straffskalan för brottet finns böter och fängelse i upp till två år.

Frågan är nu om de åtalade svenskarna kan dömas, eftersom aktiviteten ägde rum på internationellt vatten och av en tyskflaggad båt. Tyskland har inte antagit lagen om gravfrid. 

- Lagen har aldrig prövats av domstol tidigare och nu får rätten bestämma hur det som har hänt ska bedömas juridiskt, säger Helene Gestrin, kammaråklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet enligt pressmeddelandet. 

Det var i september 2019 som den tyska båten sänkte ner en dykrobot och filmade vid Estonia. Ombord på det tyska fartyget fanns två svenskar, en av dem hemmahörande i Västsverige. I filmteamet ingick även norska och tyska medborgare. I båtens besättning fanns tyska och polska medborgare.

M/S Estonia förliste i Östersjön den 28 september 1994 och 852 människor omkom. Hon var på väg från Tallinn till Stockholm.

Läs mer: 25 år sedan Estoniakatastrofen – flera frågetecken kvarstår 

Ämnen i artikeln

"Estonia"
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt