Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 00:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tva-unga-forst-ut-att-fa-permanent-uppehallstillstand-efter-gymnasielagen/

Sverige

Två unga först ut att få permanent uppehållstillstånd efter gymnasielagen

För permanent uppehållstillstånd krävs att den som fått uppehållstillstånd enligt gymnasielagen får en anställning i Sverige.
För permanent uppehållstillstånd krävs att den som fått uppehållstillstånd enligt gymnasielagen får en anställning i Sverige. Foto: Marcus Ericsson/TT

Två unga vuxna som fått uppehållstillstånd enligt gymnasielagen har nu uppfyllt kraven för att få permanent uppehållstillstånd, rapporterar Sveriges Radio. 

Den så kallade gymnasielagen ger vissa ensamkommande rätt till uppehållstillstånd för studier på gymnasienivå. Inom sex månader efter examen krävs en tillsvidaretjänst eller en anställning som varar i minst två år för att personen ska få permanent uppehållstillstånd. 

Nu har de två första personerna lyckats uppfylla kraven, enligt Sveriges Radio. En av dem ska ha fått fast jobb på en snabbmatskedja. Den unga mannen säger till Sveriges Radio att han varit orolig för sin framtid och hade svårt att förstå exakt vad som krävdes för att han skulle uppfylla kraven för permanent uppehållstillstånd. 

– Ibland när jag ringde till Migrationsverket, för att fråga om gymnasielagen, om vissa saker som jag var osäker på, och de visste inte heller det, deras anställda. Så det kändes som jag visste mer än Migrationsverket om lagen, säger mannen till Sveriges Radios reporter

DN har tidigare rapporterat om att Sveriges kommuner och regioner, SKR, riktat kritik mot gymnasielagen, just för att den upplevs som otydlig. I november meddelade Migrationsverket att de unga som omfattas av lagen inte längre har rätt att bo på myndighetens boenden. Till en början uppgav Migrationsverket att 750 personer skulle behöva flytta, en siffra som senare skrevs ner till 400. 

I förra veckan besökte DN 20-åringarna Moshtaq Amiri och Ibrahim Khodadi i sitt nya hem i Trollhättan, en lägenhet som de hyr med hjälp av Röda Korset och ett privat fastighetsbolag. 

– Jag hoppas jag får bo här ett tag, sa Moshtaq Amiri, som har uppehållstillstånd enligt gymnasielagen, då till DN.