Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tvångssteriliserade kan få ersättning av staten

Linus Thunell.
Linus Thunell. Foto: Linus Thunell

Transpersoner som bytt juridiskt kön och tvingats att sterilisera sig kan få rätt till ersättning av staten. Det vill regeringen som hoppas att en ny lagstiftning ska vara på plats till 2018.

– Äntligen blir vi bekräftade och får upprättelse, säger transsexuella Linus Thunell.

Sedan 2013 får tvångssteriliseringar inte längre ske i Sverige. Detta då både praxis och lagstiftning ändrades. Då hade tvångssteriliseringarna av personer som ville byta juridiskt kön pågått sedan 1972 och runt 800 personer beräknas ha genomgått könskorrigering under den tiden.

En av dem är Linus Thunell från Lindesberg. Han menar att regeringens beslut är en upprättelse för alla dem som tvingats att sterilisera sig.

– Jag tänkte bara; Äntligen! när jag fick beskedet. Det känns som en bekräftelse på att det som jag och många med mig har gått igenom faktiskt är en tvångssterilisering och att det tas på allvar. Det känns verkligen jätteskönt och är definitivt på tiden.

Linus Thunell var bara 24 år när han genomgick sin steriliseringsoperation 2009. Något han menar var ett måste.

– Personligen kändes det som att jag inte hade något val då min utredare sa att om jag har försökte att spara ägg någonstans så kommer de kunna stoppa min process och att jag då äventyrar mina chanser till fortsatt vård. Det får inte en utredare säga men i det läget så kändes det som något väldigt hotfullt och jag kände att jag inte hade något annat val då jag inte kunde vänta.

Att fortsätta att juridiskt leva som tjej var inget alternativ för Linus som menar att alla i hans omgivning inklusive han själv såg sig som kille. Att exempelvis behöva legitimera sig blev därför väldigt ångestladdat. Därför blev kravet på tvångssterilisering den enda utvägen.

En operation som han anser både är psykiskt och fysiskt onödig.

– För mig var det definitivt inget val. Hade jag kunnat slippa att genomgå den här operationen så hade jag gjort det. Men för att kunna få ett nytt personnummer och få korrigera mitt kön så var jag tvungen att sterilisera mig. Många tycker inte att vi ska få en ursäkt eller upprättelse för att vi har gjort det här frivilligt men det stämmer inte. Det är staten som tagit det beslutet åt mig och det har gett mig konsekvenser som jag behöver förhålla mig till i hela mitt liv och något som inte kan göras ogjort.

– Detta handlar om så mycket mer än pengarna, då det är en upprättelse och ett erkännande att det vi var med om är fel. I och med detta säger regeringen att de inte kan göra något åt det i efterhand men att de tar ett ansvar för det.

I samband med att tvångssteriliseringen avskaffades 2013 inledde Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL) en skadeståndsprocess efter att 160 personer lämnat in ett ersättningsanspråk till Justitiekanslern.

JK avslog dock ansökan 2014 och menade att det inte alls handlade om tvångssterilisering. Därmed är regeringens beslut mycket glädjande enligt Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.

– Vi välkomnar det här beskedet då vi har drivit saken om skadestånd ända sedan tvångssteriliseringarna togs bort 2013. Vi hoppas därför att den här processen ska gå så snabbt som möjligt och inte möta något motstånd.

På 1970-talet upphävdes lagarna som möjliggjorde tvångssterilisering av andra grupper i samhället och år 2000 beslutade regeringen att be om ursäkt och betala ut ekonomisk kompensation till de som tvångssteriliserats grund av "rashygieniska", sociala eller medicinska orsaker. Dessa ansåg ha rätt till ett schablonbelopp på 175000 kronor vardera enligt Ulrika Westerlund.

Vilken summa som är aktuell för de som tvångssteriliserats i samband med könskorrigering är i dagsläget ännu inte fastställt men enligt Ulrika Westerlund är en summa på 300 000 kronor per person den som borde vara aktuell då hon menar att den ligger i nivå med svensk skadeståndsrätt.

Detta efter att kammarrätten 2012 i en dom fastställde att tvångssterilisering är en kränkning och diskriminering och strider mot både regeringsformen och Europakonventionen.

– Om det läggs fram ett förslag på ett mycket lägre belopp än den nivå som vi anser är rimlig så kommer vi att gå vidare med vår stämningsansökan.

Ulrika Westerlund poängterar även vikten av att processen går fort så att så många som möjligt ska få ta del av upprättelsen.

– Många som är med i vår process är ganska gamla, vissa över 80 år och vi hoppas därför att alla ska få vara med och uppleva den här upprättelsen då alla som har varit med om detta har utsatts för en kränkning av staten.

För att ersättningen ska kunna betalas ut på ett rättssäkert sätt måste riksdagen först stifta en ny lag, vilket gör att processen drar ut på tiden. Folkhälsoministern Gabriel Wikström (S) säger till SvD att han tror att det finns en majoritet för förslaget och hoppas att arbetet ska vara klart den 1 juli 2018. Han menar även att beslutet ligger helt rätt i tiden.

–Det tillhör ett modernt samhälle att kunna ge den här typen av ersättning och att kunna slå fast att det är ett synsätt som vi anser är helt förkastligt, säger han till SvD.

Även transsexuella Maria Sundin, som genomgick sin operation 1999 menar att beslutet verkligen är på tiden.

– Vi sågs tidigare som något som katten släpat in av samhället så det har varit viktigt för oss att vi får den här upprättelsen och får tillbaka vårt människovärde. Jag har betalat ett jävligt högt pris för att få vara den jag är och jag är därför jätteglad att vi får den här upprättelsen. Det är fantastiskt att Sverige nu betalar ut en kompensation till alla som tvångssteriliserats och gör Sverige till ett föregångsland för resten av världen då vi nu flyttar fram gränserna för vad som är mänskliga rättigheter.

Tvångssterilisering vid könskorrigering:

Under 1972-2013 tvingades personer som ville ändra sitt juridiska kön att sterilisera sig enligt könstillhörighetslagen.

Den ändrades 2013 och därmed får tvångssteriliseringar inte längre ske i Sverige då det strider mot regeringsformen och Europakonventionen enligt ett beslut från Kammarrätten 2012.

De fem organisationerna RFSL, RFSL Ungdom, KIM, Transföreningen FPES och Diskrimineringsbyrån i Uppsala (DU) har sedan dess drivit kravet på att de som tvångssteriliserats ska få skadestånd från staten för kränkande och felaktig behandling.

Källa: RFSL

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.