Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 16:42 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tvangssteriliserade-ska-fa-ersattning/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tvångssteriliserade ska få ersättning

Other: Erik Nylander/TT

Transpersoner som bytte juridiskt kön tvingades tidigare sterilisera sig. Nu föreslår regeringen att de ska kunna få 225.000 kronor av staten.

– Jag tror att det kan innebära ett slags upprättelse, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Tidigare tvingades den som ville korrigera sitt kön att sterilisera sig. Det kravet togs bort den 1 juli 2013 i samband med att lagen ändrades. För ett år sedan beslutade regeringen att ta initiativ till en ny lag som gör det möjligt att kompensera de som steriliserades under lagen. Nu har regeringen kommit fram till hur mycket de ska kunna få i ersättning.

– Det steriliseringskrav som fanns tidigare var uttryck för ett synsätt som vi i dagens samhälle tar avstånd från, och vi i regeringen anser att det var fel att kräva detta. Det är ett mycket allvarligt och långtgående ingrepp, och därför lägger vi nu fram det här förslaget, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström till Dagens Nyheter.

Förslaget innebär att personer som steriliserades i samband med könskorrigering mellan 1972 och 2013 ska kunna få en ersättning på 225.000 kronor. För att ha rätt till kompensation ska personen ha ansökt om att få ändra könstillhörighet under den aktuella perioden och fått ansökan beviljad. Ansökan om ersättning måste göras inom två år från att lagen börjat gälla. Det är inte beslutat än vilken myndighet som ska hantera ansökningarna.

– Det ska alltså inte krävas någon ytterligare undersökning eller ingående granskning av personen som kan upplevas som kränkande. Vi ska utgå från att personen har genomgått en könskorrigering och då har rätt till ersättning, säger Gabriel Wikström.

Även om vi aldrig kan reparera det lidande och den skada som många människor känner hoppas jag ändå att det kan vara en tröst med en ekonomisk ersättning.

Personer som steriliserades av medicinska, sociala eller rashygienska orsaker fram till 1970-talet fick år 2000 en ursäkt av regeringen och rätt till ett schablonbelopp på 175.000 kronor i kompensation. Regeringen har utgått från det beloppet, men räknat upp det till dagens penningvärde.

Flera grupper, bland annat RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queerpersoners rättigheter, har drivit frågan om ersättning för de uppskattningsvis 800 personer som tvångssteriliserades mellan 1972 och 2013. RFSL drev i samband med att lagen ändrades en skadeståndsprocess för runt 160 personer och lämnade in ett ersättningsanspråk till Justitiekanslern, men JK avslog ansökan.

RFSL har ansett att runt 300.000 kronor är en skälig ersättning för dessa personer, alltså högre än vad regeringen nu föreslår. Gabriel Wikström hoppas ändå att remissinstanserna ska vara nöjda med förslaget och ersättningen.

– Jag hoppas att de kommer att förstå de argument vi har och den bedömning vi har gjort. Den bygger på likabehandlingsprincipen som innebär att vi inte ska behandla grupper olika, därför måste vi vara konsekventa i de Ex Gratia-beslut som regeringen fattar. Det här är inte en summa som vi hittat på utan vi har utgått från tidigare beslut om statlig ersättning, säger han.

Förslaget skickas ut på remiss på måndag och regeringen planerar att lägga fram en proposition i början av nästa år. Förhoppningen är att lagändringarna ska börja gälla den 1 maj 2018. Gabriel Wikström menar att det finns ett brett stöd i riksdagen för frågan och räknar med att regeringens förslag kommer att gå igenom.

Han hoppas också att regeringens förslag kommer att tas emot väl av de personer som tvingats genomgå en sterilisering i samband med könskorrigering.

– Jag tror att det kan innebära ett slags upprättelse och en bekräftelse genom att vi i dag kan slå fast att det var fel att kräva sterilisering och att den nuvarande regeringen tar avstånd från det synsättet. Även om vi aldrig kan reparera det lidande och den skada som många människor känner hoppas jag ändå att det kan vara en tröst med en ekonomisk ersättning, säger Gabriel Wikström.

Fakta.Tvångssteriliseringar

  • Mellan den 1 juli 1972 och den 30 juni 2013 tvingades personer som ville ändra sitt juridiska kön att sterilisera sig enligt könstillhörighetslagen.
  • Tvångssteriliseringar får inte ske i Sverige sedan den 1 juli 2013.
  • Enligt regeringens förslag ska personer som steriliserades under lagen ha rätt till en ersättning på 225.000 kronor.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.