Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Tvåstatslösning är målet”

02:52. Utrikesminister Margot Wallström (S) höll presskonferens om att Sverige har erkänt staten Palestina

Vi hoppas att det här mottas konstruktivt. Det var utrikesminister Margot Wallströms budskap till Israels premiärminister Netanyahu efter att den svenska regeringen på torsdagsmorgonen beslutat att erkänna Palestina som stat.

Enligt Margot Wallström (S) har den svenska regeringen hållit både Israel och USA informerade under det arbete som skett sedan regeringsförklaringen den 3 oktober, då statsminister Stefan Löfven fastslog att Sverige skulle erkänna Palestina.

– Sedan regeringsförklaringen har det pågått ett intensivt arbete där vi ar konsulterat våra internationella partners, och både Israel och Palestina, säger Wallström.
 Hon ser inte den internationella kritik som den svenska regeringens kursändring har fått som allvarlig.

– Vi visste att vi skulle få både kritik och applåder. Att USA och Israel skulle vara kritiska var väntat men den kritiken har varit måttfull. Vi vill fortsätta de alldeles utmärkta relationer som vi har med både USA och Israel och vi har hållit dem informerade under hela processen, säger Wallström.

På en direkt fråga från den israeliska tidningen Haaretz korrespondent om vilket hennes budskap är till premiärminister Netanyahu svarade Wallström:

– Vi hoppas att det här mottas konstruktivt. Vi är hoppfulla om att vårt excellenta samarbete fortsätter inom handel och alla andra områden, säger Wallström.

I en artikel på DN Debatt förklarar utrikesminister Margot Wallström (S) dagens regeringsbeslut om att erkänna staten Palestina. Hon anser det motiverat eftersom det enligt henne finns såväl ett territorium som en befolkning och en regering.

Syftet är att främja en fredsprocess som leder till en tvåstatslösning i enlighet med 1967 års gränser och med Jerusalem som gemensam huvudstad. Erkännandet ska enligt Wallström ses som en uppmuntran till moderata palestinska krafter. Det brådskar anser hon därför att fortsatt israeliska bosättningar på Västbanken kan göra en uppgörelse ännu svårare.

Att Sverige inte inväntar ett gemensamt EU-beslut i Palestinafrågan ser Wallström inte som något problem.

- Jag bedömer att vi har en bred samsyn i EU-kretsen. Det finns en vägkarta utritad där en tvåstatslösning är målet men det är upp till regeringarna i vart och ett av medlemsländerna att fatta beslut om erkännande. Vi är stolta över att gå före och hoppas att det kommer att inspirera andra, säger Wallström.

Oppositionens kritik om att beslutet är förhastat och har förberetts illa tar Margot Wallström med ro. Hon pekar på att Centerpartiet redan tidigare har talat för ett erkännande av Palestina.

– Jag tror att det finns en rörelse bland oppositionspartierna åt det här hållet, säger Wallström.

112 av FN:s 193 medlemsländer har hittills erkänt Palestina. Bland dessa finns 7 EU-länder men alla dessa erkände Palestina innan de blev medlemmar i den europeiska unionen.
Stefan Löfven förvånade många när han redan i sin regeringsförklaring den 3 oktober slog fast att Sverige skulle erkänna Palestina.

– En tvåstatslösning förutsätter ömsesidigt erkännande och vilja till fredlig samexistens. Därför kommer Sverige att erkänna staten Palestina, sade Löfven då i riksdagen.

Det väckte genast protester från oppositionen. Riksdagsledamoten Annicka Engblom (M) anmälde statsminister Löfven till konstitutionsutskottet eftersom hon ansåg att utspelet inte följt regelboken.

– Det är en fråga av så stor utrikespolitisk dignitet att den ska gå genom utrikesnämnden, det står i grundlagen. Jag tycker det finns anledning att pröva om Stefan Löfven har följt grundlagen, förklarade Engblom.

Därefter har regeringen tagit upp saken i utrikesnämnden men där går uppfattningarna isär. Folkpartiledaren Jan Björklund hör till dem som är starkt kritiska till erkännandet.

– Det är förhastat, obalanserat och dessutom är det klantigt hanterat. Sverige har uppfattats som att ha en balanserad hållning mellan Israel och Palestina under mycket lång tid. Nu kommer Sverige att uppfattas som att ta ställning för den ena parten, sade Björklund efter nämndens sammanträde.

DN kunde rapportera om hur Löfvens regeringsförklaring omedelbart möttes av palestinskt jubel på Västbanken. Från Israel kom däremot officiella protester. Sveriges ambassadör kallades upp till israeliska utrikesdepartementet. Budskapet var att ett erkännande av Palestina skadar fredsprocessen eftersom det skapar ”orealistiska förväntningar hos palestinierna om att nå resultat utan att förhandla”.

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman protesterade sedan direkt mot regeringen Löfvens politik i en artikel på DN Debatt. I samma forum framförde dock tre svenska professorer därefter uppfattningen att Palestina uppfyller de folkrättsliga kriterier som finns för att en stat ska kunna erkännas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.