Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tvingas återbetala scientologmiljoner

Många av Slatkins klienter tillhörde scientologikyrkan och flera av dem var kända personer.
Många av Slatkins klienter tillhörde scientologikyrkan och flera av dem var kända personer. Other: Andreas Keuchel/Alamy

Förre scientologpastorn lurade till sig miljardbelopp från intet ont anande investerare. Sedan förde han över stora summor till ett amerikanskt par som senare bosatte sig i Sverige. Nu tvingas makarna betala tillbaka 34 miljoner kronor.

Bakgrunden till målet är ett av de största så kallade Ponzibedrägerierna i USA:s historia.

Den 2 september 2003 dömdes Reed E. Slatkin till 14 års fängelse för bedrägeri och penningtvätt. Enligt domen tillskansade sig den förre scientologpastorn över 593 miljoner dollar (cirka 3,8 miljarder kronor) genom olika bedrägerier under 1980-, 1990-, och 2000-talet.

Slatkin, som utgav sig för att vara investeringsrådgivare och kapitalförvaltare, tog då emot pengar från privatpersoner och juridiska personer med förespeglat syfte att investera pengarna i värdepapper och andra investeringsobjekt. Det handlade om ett pyramidspel, där bedragaren utlovar avkastning på satsade pengar, men där nya investeringar i stället används för utbetalningar till äldre investerare i syfte att hålla i gång bedrägeriet. 

Många av klienterna tillhörde scientologkyrkan. 

Innan Slatkin gick i konkurs förde han över stora summor pengar till ett amerikanskt par. Amerikansk domstol beslutade att transaktionerna var ogiltiga och att pengarna skulle återföras till konkursboet.

2005 flyttade paret till Sverige. Eftersom den amerikanska domen inte är verkställbar här i landet togs fallet upp i tingsrätten, som fastställde att makarna skulle betala tillbaka drygt 4,3 miljoner dollar jämte årlig ränta på kapitalbeloppet. Maken skulle dessutom betala ytterligare 956.386 dollar med årlig ränta. Tillsammans blir det en summa på drygt 34 miljoner kronor.

Makarna hävdade att fodringarna var preskriberade och bestred domen. Men på fredagen fastställde Svea hovrätt tingsrättens beslut. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.