Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tv:n och datorn har ersatt skidbacken på sportlovet

Fredrik Espenberg Törnfeldt och Fredrik Boquist, båda 15 år, passar på att spela dataspel under sportlovet.
Fredrik Espenberg Törnfeldt och Fredrik Boquist, båda 15 år, passar på att spela dataspel under sportlovet. Foto: Jonas Lindstedt
Sportlovet – mer lov än sport. Barn blir allt mindre aktiva på sportlovet, menar ledande forskare. Särskilt barn till föräldrar som inte har råd med snösemester.

Sportlov: Snö, skidor, frisk luft och friska barn med rödrosiga kinder.

Den bilden stämmer bara för vissa. Cirka 7 procent av svenskarna åker på skidresa under sportloven.

En resa till fjällen kan gå loss på många tusenlappar, säger Hans Remvig på Turistdatabasen, ett företag som samlar statistik om resor.

– Bara en fjällstuga kostar minst 4.000 kronor för en familj och en vecka. Då tillkommer resa, liftkort och utrustning. Det blir snabbt rätt mycket pengar, säger han.

Många har inte har råd, utan stannar i stan. Därmed blir sportlovet något av en hälsofara för många barn, säger Claude Marcus, professor i barnmedicin på Karolinska institutet i Stockholm.

– Sverige är ganska skiktat. Det finns en stor grupp som inte åker på aktiva semestrar. För dem innebär sportlovet en tid med ökat stillasittande, säger han.

Stillasittande betyder risk för fetma. Claude Marcus utför den så kallade STOPP-studien, Stockholm obesity prevention project, på Karolinska institutet. Där mäter forskarna exakt hur många meter barn rör sig under dagarna.

– Där ser vi att barnen är som minst aktiva på ledig tid, som helger och kvällar. Det vill säga på bästa lektiden gör barnen andra saker än rör på sig. Det är rätt groteskt, säger han.

Skälet är att barn har massor av icke-fysiska saker att göra på dator och telefon. Inget fel med det, men det innebär fysisk inaktivitet.

Han får medhåll av Stephan Rössner, professor och specialist på fetma vid Karolinska universitetssjukhuset.

– När jag var barn fanns bara en enda radiokanal. Vi var ute jämt. Det fanns ju inget annat, säger han.

– I dag har vi två grupper, barn som är duktiga på idrott och som blir färre ju äldre de blir och så de andra barnen som inte idrottar och inte gör något annat heller.

Det går alltså inte att lita på att barnen aktiverar sig själva under sportlovet. Många kommuner och föreningar erbjuder prova på-aktiviteter under lovet. Men då måste barnet vilja gå dit.

Och barn måste inte vara inaktiva om föräldrarna hjälper till och ger barnen en liten puff i rätt riktning.

– Boka in saker. Åk skridskor. Före­slå prova på-pass. Ta en skidtur, åk pulka, nu när det faktiskt finns snö. Gör saker, vad du vill, så att barnen inte sitter still, säger Claude Marcus.

Skidsemester

Cirka 600.000 personer åker på skidresa under de fyra sportlovsveckorna i februari och mars, uppger Sveriges skidliftarrangörer, SLAO. Det motsvarar knappt 7 procent av befolkningen.

En stugvecka i Åre kostar mellan 6.000 och 17.000 kronor, enligt arrangören Skistar.

Liftkortet i Sälen och Åre, en vecka för en familj på fyra personer, går på cirka 5.500 kronor. DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.