Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tweetsen det snackades om 2014

Twitter är en ankdamm för högröstade ankor. Men, (kv)ack, så betydelsefull ändå. Här sätts fortfarande agendan för mycket av det offentliga samtalet. Och mer intressant: det tas allt mer över av tonåringar. DN:s krönikör Emanuel Karlsten listar årets största och mest betydelsefulla tweets.

10) Malena Ernman vänsterextremist

 

Det blev året då Malena Ernman genom sociala medier plötsligt fick en ledarroll i den anti-SD-debatten. Hon var snabb i repliken och skapade trender som andra kunde haka på. Som när hon fångade upp hur SD likställde alla kritiker med vänsterextremister. Det skapade en trend där allt fler ställde sig upp och förklarade vad deras yrkestitel var och la till: ”eller som SD kallar det: vänsterextremist”.

Läs också: Blogginläggen det snackades om 2014

9) Bildt svarar

 

Flygplan kränker svenskt luftrum, avslöjar DN. UD kommenterar inte. Men ovanför UD svävar Carl Bildt med licens att göra precis som han vill. Så när han ser att DN twittrar om sitt avslöjande ger han en spontan kommentar – på Twitter.

Läs också: Facebookinläggen det snackades om 2014

8) Vi är gurkor med ångest

 

Ibland skapar internet nya begrepp som får egna liv. ”Vem vare som kasta” eller ”hästar finns inte” är två exempel. 2014 lyckades den anonyma twittraren Skrivbent skapa ett nytt begrepp: människor är mest gurkor med ångest. Många har sedan dess gjort egna varianter på citatet.

Läs också: Youtubeklippen det snackades om 2014

7) Kent Ekeroth ska stoppa medier

 

Tweeten är egentligen Kent Ekeroths, men det var TT:s politikreporter Owe Nilsson som fångade upp den. I en vanlig twitterkonversation skrev riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) att han ”i sinom tid” skulle stoppa media. SD menade efteråt att det var skrivet i skämtsam ton. Owe Nilsson kontrade: ”Ingen demokratiskt sinnad person uttrycker sig så”. Ekeroth har inte kommenterat uttalandet.

6) Ametist


Journalisten Janne Josefsson granskade vänsterextremistiska organisationer i teveprogrammet Uppdrag granskning. Det fick kollegan och SR-profilen Ametist Azordegan att gå i taket och raljera kring att han var nazist. Det skapade en storm av kritik och Azordegan raderade tweeten, gick till Facebook för att skriva en ursäkt och förklarade sedan att hon vaknade upp till dödshot varje dag på grund av hennes tweet.

5) Jan Björklund gör entré

 

Med ett slags skräckfilmsliknande replik gjorde till sist också Folkpartiets partiledare Jan Björklund entré på Twitter. Och när Kinberg Batra tog över som moderatledare innebar det att Löfven nu är den enda partiledare som inte finns där. Vi kan räkna med att Alliansen nu enat kommer använda plattformen i allt högre takt fram till extravalet.

4) Kastar ut teven

 

Athena Farrokhzad lyckades reta upp många med sitt sommarprat i somras. Argast av alla blev riksdagsledamoten Gunnar Axén (M) som kastade ut teven. Eller så twittrade han i alla fall. Tweeten om saken blev starten för en kraftig mediediskussion om public service opartiskhet, roll och eventuella vänstervridning.

3) Ministerns turkiska frieri

 

Den nye sjukvårdsministern Gabriel Wikström fick stor uppmärksamhet när han tillträdde. Framförallt i Turkiet, där man uppmärksammade dels att han var ung, men framför allt att han var snygg. Wikström var inte sen att utnyttja uppmärksamheten. Han skrev en tweet och tackade på turkiska och fick sedan göra flera intervjuer i turkiska medier. Hans tweet är, i svenska mått mätt, en av historiens mest delade.

2) Karin Adelskölds svar till mobbare

Komikern Karin Adelsköld fick ett Facebookmeddelande från sin barndoms mobbare som nu plötsligt ville boka henne. Efter att ha klurat några dagar ger Adelsköld ett svar på tal som många bara drömmer om. Dräpande, träffsäkert och ganska elakt. Hon gick till Twitter och la ut en på konversationen. Bilden fick enorm spridning och skapade ett samtal om mobbing som fick stort utrymme i den offentliga debatten.

1) Två valhöjdpunkter i en tweet

 

Sällan har Twitter varit bättre sammanfattat än i denna tweet. Svenska Twitter har under året dominerats av politiska samtal blandat med tevekommentarer och börjar allt mer tas över av en yngre generation – som älskar dokusåpan Paradise hotell. Kombinationen av dessa fyra fångades i denna tweet som blev en av tiderna största svenska. Allt skapat av Frida, med knappt 300 följare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.