Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Twitterinläggen alla pratade om

Fler än någonsin twittrar i Sverige under 2013. Och framför allt: Allt yngre twittrar. DN:s krönikör Emanuel Karlsten listar årets största nätsnackisar. I dag är det dags för Twitter.

1. Hijabuppropet
Aktivisten Foujan Rouzbeh hade bestämt sig. Nu fick det vara nog och någon måste göra något. Därför drog hon och fyra vänner igång Hijabuppropet. Alla skulle bära slöja en dag för att visa stöd för de muslimska kvinnor som utsätts för våld och trakasserier på grund av sin religion. Gensvaret blev enormt, liksom debatten. Parti­ledare och nöjesprofiler anslöt sig. Och snart blev det som började som en enkel tweet en världsnyhet.

2. Sexistiskt under fotbolls-EM
Fotbolls-EM för damer var igång och Metros sociala medier-redaktör Jack Werner letade runt på Twitter i jakt på reaktioner. Han såg flera sexistiska tweets, skärmdumpade tio av dem och satte ihop dem i en gemensam bild och twittrade. Den blev en av årets absolut mest retweetade. Och framför allt skapade det en debatt om samhället och dess kvinnosyn.

3. Carl Bildt ringer på uppmaning
Alexandra Pascalidou var programledare för ”Ring  P1” och twittrade till utrikesminister Bildt och bad honom medverka i programmet. Carl Bildt svarade glatt och strax senare ringde han in i direktsändning. Det gjorde journalister på Ekot arga. Under dagen hade de sökt honom för att få svar om kärnvapennedrustning. När han nu svarade på frågorna i ”Ring P 1” ansågs han – än en gång – glida undan de svåra frågorna.

4. Röda korsets gåvotapp
Teleoperatörerna la under året om så att sms-­betalningar måste passera tjänsten Wywallet. Många upprördes av hur krångligt det blev att betala med mobilen och Röda korsets tweet blev en symbol för tjänstens oduglighet. Wywallet beklagade och ändrade efter några månader i tjänsten så att det skulle bli enklare att donera.

5. Stellan Bojerud hyllar nazister
Riksdagsledamoten Stellan Bojerud (SD) twittrade beröm till nazistiska Svenskarnas parti. När han senare konfronterades menade Bojerud att han känner till att det är ett nazistiskt parti och står fast vid berömmet. Händelsen väckte stor uppmärksamhet, men Bojerud fick sitta kvar som riksdagsledamot för SD.

6. Lundsbergselev ryter ifrån
En Aftonbladetjournalist får ett oväntat svar när hon försöker göra en intervju angående elitskolan Lundsbergs stängning. Hon publicerar citatet direkt på Twitter. Strax senare ringer studenten upp själv och ber om ursäkt.

7. Gruppbilden på alliansen
Ministern Annie Lööf är en av de mest aktiva politikerna på Twitter. Och den här bilden är som gjord att fascineras av och driva med. Och det har givetvis gjort både en och två gånger. En direkt klassiker.

8. Schlager­artist blir ögonvittne
Ett pendeltåg kraschar i Stockholm. Bland de första på plats var den twitteraktive schlagerstjärnan Richard Herrey. Han plockar snabbt upp telefonen och flashar ut nyheten på 140 tecken – inklusive dramatisk bild – innan någon annan nyhetsredaktion hunnit vakna. Tidstypiskt.

9. Svensk professor nominerar Snowden
Den svenske professorn Stefan Svallfors skickade ett öppet brev till Nobelkommittén och nominerade visselblåsaren Edward Snowden till fredspriset. Eftersom han postade brevet öppet på Twitter fick det spridning över hela världen.

10. Mats J Larsson tar en selfie
Selfie, att fota ett självporträtt, har blivit så stort, så vanligt att det nu plockats upp som ett ord i den engelska ordboken. Och ingen svensk har tagit en mer ikonisk selfie under 2013 än DN:s egen politik­reporter, Mats J Larsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.