Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Twitterkonto hetaste spåret efter attack

Foto: Bertil Ericson/TT

Polisen och beredskapsmyndigheten MSB granskar nu den massiva överbelastningsattack flera tidningssajter drabbades av på lördagskvällen. Polisen kallar attacken för den mest samordnade hittills i Sverige. Det mest konkreta spåret är ett anonymt Twitterkonto.

Polisen  har inlett en förundersökning av lördagens så kallade ddos-attack, som drabbade minst sju tidningssajter. Ärendet har på morgonen förts över till polisens nybildade nationella it-brottscentrum, som försöker skaffa sig en bild av omfattningen och vartåt spåren pekar.

Polisen har också kontaktat sina nationella och internationella partner, berättar Anders Ahlqvist, verksamhetsspecialist vid it-brottscentret. Han vill dock inte uttala sig om vad detta hittills gett.

– Det man kan säga är väl att de kapade datorer som angriper svenska mål finns österut. Men poliserfarenheten säger att om någon vill att man ska titta åt ett visst håll kanske man ska ha blicken över axeln och titta åt andra hållet också.

 – Att maskinerna finns åt ett håll betyder inte at gärningsmannen finns där. Vi håller det öppet, säger Ahlqvist.

Hur stor har attacken varit?

– Vi har sett stora attacker i Sverige förut, exempelvis i samband med Assangefallet och Anonymous, men inte så här samordnad. Det är anmärkningsvärt.

Är det den mest samordnade attacken hittills?

– Det skulle jag påstå, ja.

Det mest konkreta spåret polisen har hittills är ett anonymt Twitterkonto, från vilket ett hot om attacker riktades minuterna innan det inleddes. ”De följande dagarna kommer attacker att riktas mot den svenska regeringen och medierna som sprider falsk propaganda”, lyder inlägget i en svensk översättning.

Anders Ahlqvist kan inte säga om även detta konto pekar ”österut”.

– Men det är självklart att det är ett spår som ska följas upp. Det är det mest konkreta vi har just nu.

Polisen känner inte till om det funnits några andra förvarningar.

– Det kan mycket väl komma mer, men i dag vet vi inte mer.

Lördagens händelse visar att många aktörer ”bör fundera över” hur starkt it-skydd de har, anser Anders Ahlqvist. Han menar att den så kallade kritiska infrastrukturen, som sjukvård, el- och vattenförsörjning, har ett bättre skydd än det som visade sig på lördagen.

– Man kan i medierapporteringen ibland få intrycket att de här väldigt känsliga delarna av vårt samhälle är vidöppna, men det är inte min bild. De har stått pall hittills.

Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, granskar händelsen, som av allt att döma är den största hackerattack som drabbat svenska nyhetssajter hittills.

– Det är självklart allvarligt när man attackerar så många tidningar, en av de viktigaste demokratiska funktionerna i samhället, säger Richard Oehme, chef för MSB:s avdelning för cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet.

Oehme påpekar att ddos-attacker är en av de utmaningar tidningar och andra måste hantera och att MSB tillsammans med mediebranschen har gjort riskutvärderingar. Men omfattningen av lördagens händelse förvånar.

– Jag blev överraskad över att man samtidigt kunde slå ut alla större dagstidningar i Sverige. Det hade man inte räknat med.

– En central fråga för alla i ansvarsposition är att it-säkerhet inte längre är något för it-avdelningar utan måste in i ledningsrummen, säger Oehme.

Det var vid 19.30-tiden på lördagskvällen som överbelastningsattacken började märkas på Aftonbladets sajt, och någon timme senare var flera andra tidningar drabbade: Dagens Nyheter, Expressen, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

En del andra företag drabbades också, bland andra färjebolaget Destination Gotland, enligt TT.

Orsaken var en så kallad ddos-attack, som gör att sajterna överbelastas då trafik skickas till de servrar som sajterna ligger på så snabbt att servrarna inte hinner svara.

Läs mer: Stora nyhetssajter attackerade

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.