Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tyskland stoppar asylsökande som skickas tillbaka

Foto: AFP

Tyskland kommer inte längre ta emot många asylsökande som skickas tillbaka till landet enligt Dublinförordningen. Beskedet från tyska migrationsverket innebär att tusentals asylansökningar kommer att prövas i Sverige i stället.

Nu har det blivit en fråga för svenska regeringen.

Det var i februari som det tyska migrationsverket, BAMF, informerade samtliga EU-länder om att de nu ändrat sin tolkning av Dublinförordningen. Förändringen innebär att de i många fall inte längre kommer ta emot personer som skickas tillbaka enligt förordningen. Bara personer som formellt ansökt om asyl i Tyskland kommer att accepteras, enligt brevet från BAMF. Enligt förordningen ska en asylansökan prövas i det land där de först registrerats.

I Tyskland är asylprocessen uppdelad i två steg, först en registrering och sedan en formell asylansökan. Det innebär att tusentals personer som registrerats i Tyskland men som sedan åkt vidare till Sverige och sökt asyl här, nu kommer få sina ärenden prövade i Sverige.

Tidigare har de skickats tillbaka till Tyskland och bara de senaste månaderna har Tyskland accepterat att ta tillbaka flera tusen personer från Sverige till Tyskland enligt denna regel.

Foto: Anders Wiklund/ TTFoto: Anders Wiklund/ TT

Migrationsverket, som nu informerat regeringen om förändringen, skriver i ett brev till Justitiedepartementet att de anser att Tysklands tolkning är felaktig.

– Vi menar att det strider mot Dublinförordningen, det är många länder som hört av sig till Tyskland i den här frågan. Det är inget som riktar sig bara mot Sverige utan det är Tyskland som säger att det är så här de tänker tolka förordningen, säger Mikael Ribbenvik operativ chef på Migrationsverket.

”...detta handlar om ett politiskt beslut, vilket har bekräftats av vår migrationssambandsman vid BAM i Nürnberg. Beslutet härrör från inrikesministeriet och alltså inte från Dublinenheten" står det i brevet till Justitiedepartementet.

Just nu handlar det om 700 asylsökande som kommer att få sitt ärende prövat i Sverige i stället för Tyskland.

– Det är så många som är aktuella just nu, men det kommer fler, säger Mikael Ribbenvik.

Och det finns inget Migrationsverket kan göra åt saken.

– Vi kan inte agera, det är en sak mellan Sverige och Tyskland eller i förlängningen mellan kommissionen och Tyskland. Det är vår skyldighet att beskriva konsekvenserna av detta och meddela regeringen det, sen får regeringen, om man tycker det, agera gentemot Tyskland, säger Mikael Ribbenvik.

I Tyskland finns det upp till 600.000 personer som ännu inte formellt sökt asyl. Det är också en av huvudanledningarna till att Sverige fortfarande har kvar gräns- och id-kontrollerna.

– Vi behöver de här kontrollerna. Vi ser ju hur situationen är på kontinenten. Vi har flera hundra tusen flyktingar i Tyskland som inte sökt asyl där, har Migrationsminister Morgan Johansson tidigare sagt.

Fördjupning. Migrationspolitiken
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.