Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ubåtsbild fick sin förklaring

Ubåten nedanför bron till Djurö har fått sin förklaring.
Ubåten nedanför bron till Djurö har fått sin förklaring. Foto: Privat

Det som först såg ut som ett säkert bildbevis på främmande makts undervattensverksamhet visade sig vara - en ubåt.

Klockan 10.19 i lördags körde ett sällskap i bil på väg 222 öster om Stockholm i riktning mot Sollenkroka när en av personerna i bilen, som då befann sig uppe på Djuröbron, mellan Värmdö och Djurö, plötsligt upptäckte hur en ovanlig farkost rörde sig i utloppet till Kanholmsfjärden där försvarets sökoperation pågår.

– Den låg alldeles stilla strax utanför land och man såg ungefär halva ovanför vattenytan. Den var svart och hade formen av en ubåt, säger källan till DN.

Efter att ha tagit en bild av farkosten åkte sällskapet vidare och då låg ubåten fortfarande kvar.

Men när DN kontrollerar vad som befann sig i området vid tillfället blir svaret: En svensk ubåt. Och inte en av marinens.

– Jag gav mig ut med ubåten klockan 09.50 och det är helt klart jag som är ute och kör på bilden, säger Lasse Schmidt Westrén som är ansvarig för ubåtsverksamheten på företaget Upplevelsepresent till DN.

Kommer ni att fortsätta att göra era turer under de närmaste dagarna?

– Det räknar vi med, men vi håller oss i området för säkerhets skull.

Bilden här ovan ska inte förväxlas med den som Försvarsmakten låtit publicera och som togs i närheten av Jungfrufjärden.

En film från en dykning med ubåten kan ses här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.