Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-22 12:06 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ubatsfyndet-sannolikt-fran-1916/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ubåtsfyndet sannolikt från 1916

Utbåt av en liknande typ som den som kan ha hittats i Östersjön.
Utbåt av en liknande typ som den som kan ha hittats i Östersjön. Foto: Wikimedia

Det ubåtsvrak som hittades någonstans öster om Sverige är med största sannolikhet en rysk ubåt från 1916. Det uppger flera källor till DN. Ocean X Team kände till ubåtens ungefärliga position redan 2014.

De bilder som på måndagen publicerades av det svenska vrakledningsföretagets Ocean X Team visar ett ubåtsvrak som ligger närmare tre kilometer från svenska kusten.

Försvarsmakten fick del av materialet på måndagsmorgonen när företaget Ocean X Team kontaktade myndigheten och berättade om fyndet. Enligt pressekreterare Jesper Tengroth har man fått ta del av en film.

– Jag vet bara att vi blev erbjudna att titta på deras videomaterial. Om de har ytterligare material vet jag inte, säger han.

Men uppgifter till DN säger att det inte rör sig om en modern ubåt utan om en mer än 100 år gammal konstruktion. Enligt flera källor som tidigare arbetat med ubåtsanalyser för svenska försvaret är ubåtens viloplats känd sedan minst ett år tillbaka.

Enligt källorna var ubåten av Som-klassen (mal) och hade byggts i Vladivostok 1904 och kom från 1915 att ingå i Östersjöflottan. Ubåten sänktes då den i dålig sikt kolliderade med det svenska fartyget SS ”Ångermanland” på våren 1916.

Den ubåt som Ocean X Team på måndagen lät publicera bilder på liknar på en rad sätt den ubåt som sjönk utanför Sverige 1916. Måtten, 22 meter lång och 3 meter bred, stämmer.

Dennis Åsberg, en av männen bakom Ocean X Team, säger till DN att den två timmar långa film som togs av teamets undervattenskamera visar något som kan vara kyrilliska tecken.

– Luckorna är stängda och det finns inga synliga skador på den. Men vi ser något som liknar kyrilliska tecken på skrovet men vi är inte hundra på det. Det som ser ut som tecken finns i fören men det kan också röra sig om skador av något slag, säger han.

Ubåten kolliderade med det svenska fartyget klockan 4 på morgonen den 10 maj 1916. ”Som” patrullerade då i Ålandshav mellan Svartklubbens fyr och Arholma. 18 man omkom när ubåten sjönk.

Kaptenen ombord på det svenska fartyget uppgav sig ha sett ett periskop sticka upp cirka 150 meter framför sig innan det vände mot fartyget för att för sent dyka och träffas av det svenska skeppet.

Uppgifterna om ”Som” publicerades på ett ubåtsforum i juli 2014 där också en av Ocean X Teams grundare deltog. Uppgifterna om ubåten och dess ungefärliga position var alltså kända för teamet redan då.

Vraket av det som sannolikt är ”Som” hittades efter ett tips från det isländska företaget Ixplorer Ocean Research som gav koordinater till Ocean X Team.

Ixplorer Ocean Research har för tillfället ett fartyg i området. Fartyget, MS ”12”, låg på måndagskvällen i Eckerö hamn på Åland. Rakt öster om vrakplatsen.

Om det skulle ha rört sig om en modern ubåt som olovligen befunnit sig på svenskt territorialvatten finns det en rad frågetecken. Bland annat att den lämnats kvar intakt.

En källa inom försvaret som DN talat med är tveksam till att några bokstäver skulle ha lämnats kvar om det verkligen rör sig om en modern rysk ubåt som kränkt svenskt territorialvatten:

– Jag har svårt att se att ryssarna skulle ha lämnat kvar så tydliga tecken som bokstäver på en ubåt som de hade förlorat den i nutid, säger källan.

Och det är just de tecknen som syns på sidan av ubåten som visar att det rör sig om ”Som”. En jämförelse mellan en äldre bild på ”Som” och den tagen av Ocean X Team visar att tecken är identiska.

Att den sjunkna ubåten inte har täckts av marina växter beror sannolikt på att det marina livet i Östersjön inte går djupare än 40 meter. En källa som är insatt i sökandet efter vrak på Östersjöns botten skriver på Facebook:

”Alla första världskrigsubåtar vi hittat har varit i skick som nya om dom ligger lite djupare.”

Läs också: Ryska kommentaren: ”Så var det dags igen...”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.