Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ubåtskränkning: Försvarsutskottet ovetande

Ubåtsjakt i Stockholms skärgård i oktober 2014.
Ubåtsjakt i Stockholms skärgård i oktober 2014. Foto: Nicklas Thegerström

Regeringen har inte informerat riksdagens försvarsutskott om den nya misstänkta ubåtskränkning som DN avslöjat. ”Anmärkningsvärt”, tycker utskottets ordförande Allan Widman, som också menar att uppgifterna tyder på ”en exempellös fräckhet av främmande makt”.

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) kände inte till de nya uppgifterna om en ubåtskränkning i samband med en marin övning våren 2015, som DN avslöjat.

– Nej det gjorde jag inte. Jag tycker det är en dålig ordning när försvarsutskottet blir informerat via massmedierna om den här typen av kränkningar.

Incidenten i Stockholms södra skärgård, där ett periskop ska ha synts ovanför vattenytan, bedömdes som så allvarlig att den rapporterades till försvarsministern. I marinens analys har händelsen klassats som en tvåa, vilket definieras som en ”sannolik ubåt”. Det är näst högsta nivån på en sexgradig skala. 

Läs också: Okänt ubåtsperiskop siktades vid övning

Nyligen fick riksdagens försvarsutskott en dragning om Försvarsmaktens årsredovisning för 2015. Där sades ingenting om de nya uppgifterna, enligt Allan Widman.

– Årsredovisningen handlar i och för sig mest om den ordinarie verksamheten. Men oavsett det utgår ledamöterna i utskottet från att man blir informerad i särskild ordning när allvarliga kränkningar inträffar.

– Uppenbart har Försvarsmakten gjort det de ska, nämligen informerat regeringen. Det är anmärkningsvärt att regeringen inte väljer att ge oss den informationen. Det är regeringens ansvar att informera riksdagen.

Även Kristdemokraternas ledamot i försvarsutskottet, Mikael Oscarsson, är mycket förvånad över att utskottet inte har fått vetskap.

– Det rimmar illa med den policy både regeringen och Försvarsmakten sagt att man ska ha, att man ska vara öppen med kränkningar och incidenter.

Oscarsson jämför med den lettiska regeringen, som enligt honom lägger ut information om alla incidenter på Twitter inom en timme.

– Både försvarsministern och Försvarsmakten behöver komma till utskottet så fort som möjligt och berätta vad som har hänt. Vi kan ta den kontakten i dag, säger Mikael Oscarsson.

Allan Widman ser mycket allvarligt på uppgifterna om ubåtsincidenten förra våren.

– Om de uppgifter som framkommer i artikeln stämmer är det ju en närmast exempellös fräckhet som främmande makt visar upp. Mitt i en marin svensk övning på svenska vatten blottar man sig till och med genom att ta upp ett periskop.

Widman vill dock inte peka ut vilken den främmande makten skulle kunna vara.

– Nej, av det enkla skälet att jag inte har närmare uppgifter. Nu utgår utskottet från att vi så snart som möjligt kommer att få information om vad som har inträffat, och då kanske det finns möjlighet att reflektera också över det.

Hur är en sådan här kränkning ens möjlig?

– Man ska vara klar över att ubåtsjakt är en av de mest avancerade grenar militären kan engagera sig i. Det ligger i ubåtsvapnets natur att det kan ta sig dolt till många platser, säger Allan Widman.

– Samtidigt är det ingen hemlighet att svenska ubåtsjaktsförmågan har gått ned de senaste decennierna. Vi är inte alls där vi var på 1980- och 1990-talet. Det förmodar jag att allmänheten känner till.

Mer om kränkningarna

• Okänt ubåtsperiskop siktades vid övning
Regeringen har inte informerat riksdagens försvarsutskott om den nya misstänkta ubåtskränkning som DN avslöjat.

• Säkra bevis för ubåtskränkning
Det är nu ställt allt utom tvivel att Stockholms skärgård förra hösten verkligen kränktes av en främmande ubåt, slår regeringen fast.

• Ubåtarna har fått nytt liv
För tio år sedan var de ifrågasatta och  nedläggningshotade. I dag är det tvärtom. Ubåtarna har en nyckelroll i det svenska  försvaret. Och för första gången på 25 år har regeringen gett ordern: Bygg nya ubåtar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.