Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ubåtsrökljus funna på Gotland

Ett av de påträffade ubåtsrökljusen.
Ett av de påträffade ubåtsrökljusen. Foto: Polisen

Personal från Försvarsmakten på Gotland har under hösten påträffat sammanlagt fem så kallade ubåtsrökljus som flutit i land på ön. Med hjälp av polisens bombgrupp har rökljusen, som antas ha ryskt ursprung, kunnat sprängas.

Tre stycken rökljus anträffades nyligen, den 18 december. Två av dem hittades på Fårö och ett på södra Gotland. Dessa ljus används bland annat när en skadad ubåt i undervattensläge påkallar uppmärksamhet om sin position.

– Vi har haft fem stycken ubåtsrökljus av den här typen som drivit i land sedan början av september. Granater och andra föremål flyter i land ibland, men just den här sortens föremål har vi inte sett tidigare, så vitt jag vet, säger Jessica Larsdotter, vakthavande befäl vid Gotlandspolisen.

Polisen manar allmänheten till varsamhet.

– En del personer har burit iväg med dessa föremål, och det är inte bra. Man ska inte röra vid ett sådant här föremål, utan bara notera platsen eller ta koordinater och kontakta polisen, säger Jessica Larsdotter.

Niklas Englund, vakthavande informatör vid Försvarsmakten, säger att ubåtsrökljusen antagligen har skjutits iväg under de övningar som rysk militär haft i Östersjön i december.
 
– Det är inte första gången ubåtsrökljus flyter i land. Men vi har sett en ökad frekvens de senaste månaderna, säger han till DN.

Har Försvarsmakten inlett någon insats mot misstänkt undervattensverksamhet i området?

– Nej. Men det har varit en serie ryska övningar i Östersjön under december månad. Och om man ska öva ubåtsförsvar så kan ett sådant här rökljus exempelvis användas för att visa att ubåten lyckats komma nära ett visst mål, säger Niklas Englund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.