Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 04:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ud-avrader-fran-alla-icke-nodvandiga-resor-till-iran/

Sverige

UD avråder från alla ”icke nödvändiga” resor till Iran

Svenska utrikesdepartementet avråder nu från alla resor till Iran som ”icke är nödvändiga”. Den förändrade rekommendationen är en följd av den höjda spänningen i relationerna mellan Iran och USA och gäller för hela landet.

Från och med torsdagen heter det på UD:s hemsida att ”situationen i Iran för närvarande är svårförutsägbar och kan ändras snabbt”. Med ”icke nödvändiga resor” avser departementet turist- och besöksresor.

– Det här innebär hela Iran. Beslutet har fattats mot bakgrund av den spända relationen mellan Iran och USA, och att det finns en risk för upptrappning av konflikten. Eftersom situationen är svår att förutsäga har vi fattat det här beslutet, säger Julia Eriksson Pogorzelska, presskommunikatör vid UD, till TT.

Svenska medborgare med planer på att ta sig till Iran uppmanas att följa den reseinformation som Sveriges ambassad i Teheran har sammanställt och publicerat på nätet.

Den som redan är på plats i landet eller på väg dit får rådet att följa rapporteringen i massmedier om det aktuella läget. ”Iaktta särskild försiktighet vid märkes- och högtidsdagar, samt vid på förhand proklamerade demonstrations- och manifestationsdagar”, rekommenderar ambassaden, som har en speciell ”svensklista” som besökare från Sverige uppmanas att via hemsidan anmäla sig till.

Tidigare rådet till Iranresenärer var att undvika icke nödvändiga besök i gränstrakterna mot grannländerna Afghanistan, Irak och Pakistan. Det gällde speciellt provinsen Sistan och Baluchistan i landets sydöstra del, som gränsar mot Afghanistan och Pakistan.

När UD avråder från resor till ett land eller område kan följden bli att reseförsäkringen slutar gälla. Resenärer som hunnit boka en resa kan oftast få tillbaka kostnaden, uppger departementet.

Det spända läget mellan USA och Iran har under de senaste veckorna tilltagit. Fredag den 3 januari följdes det av USA-militärens drönarattack vid flygplatsen i Iraks huvudstad Bagdad mot en bil som iranske generalen Qassem Soleimani färdades med. Soleimani dödades – och vid 02-tiden, natten till onsdag, svarade Iran med raketattacker mot två militärbaser i Irak där amerikanska soldater finns stationerade, rapporterar TT.

Läs mer:

Michael Winiarski: Iran kan medvetet ha undvikit svåra skador

Iransk militärtopp dödad på order från Trump