Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

UD avråder från resor till vissa av de orkandrabbade öarna

Transportplan kunde på lördagen landa på VC Bird International Airport på karibiska ön Antigua, efter det att nationens norra huvudö Barbuda drabbats av svår förstörelse när Irma drog fram.
Transportplan kunde på lördagen landa på VC Bird International Airport på karibiska ön Antigua, efter det att nationens norra huvudö Barbuda drabbats av svår förstörelse när Irma drog fram. Foto: Gemma Handy/AFP

Svåra skador på infrastrukturen gör att utrikesdepartementet (UD) avråder från resor som inte är nödvändiga till ett antal av de karibiska öar som drabbades hårt av orkanen Irmas framfart.

– Efterverkningarna av orkanen har lett till svåra skador på infrastrukturen på vissa öar. Telekommunikationen är påverkad, sjukvården är hårt ansträngd och viss medicinbrist råder, säger Rasmus Eljanskog, presskommunikatör hos UD Press, till DN.

I ett meddelande på departementets hemsida, publicerat på torsdagen, avråder man tills vidare från resor som inte är nödvändiga till följande öar:

Ön Barbuda, önationen Antigua och Barbudas norra huvudö.

Ön Sint Maarten/Saint Martin, tillhörande Nederländerna respektive Frankrike.

Ön Saint Barthélemy, tillhörande Frankrike.

Ögruppen Amerikanska Jungfruöarna, tillhörande USA.

Ögruppen Brittiska Jungfruöarna samt Turks- och Caicosöarna, tillhörande Storbritannien.

På både Brittiska Jungfruöarna och Amerikanska Jungfruöarna råder ännu utegångsförbud under delar av dygnet. I Saint-Martin, den franska delen av ön med samma namn, råder undantagstillstånd.

– Det är för övrigt lågsäsong nu för turismen i området. Vi känner bara till att ett fåtal svenskar är bosatta på dessa öar, säger Rasmus Eljanskog.

Regionala flygbolaget Liat har till viss del fått igång flygningarna i området, efter det stopp bolaget tvingades till när Irma drog fram. Ännu på torsdagen kunde dock Liat inte utföra kommersiella flygningar till eller från Saint-Martin.

Flygbolaget är baserat på flygplatsen VC Bird International Airport i Antigua. Verksamheten där har successivt återupptagits sedan tisdagen, efter att en del medarbetare och merparten av planen flyttades till Barbados, cirka 35 mil längre söderut, under sistlidna helg, rapporterar Barbados-tidningen Nation News.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.