Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 22:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ud-det-ar-dokument-vi-vadjat-om-ska-laggas-pa-bordet/

Sverige

UD: Det är dokument vi vädjat om ska läggas på bordet

Utrikesdepartementet betraktar uppgifterna från tidigare hemligstämplade dokument rörande utredningen kring Dag Hammarskjöld som intressanta. I jakten på sanningen kring den före detta generalsekreterarens död lägger Sverige nu fram en ny resolution till FN:s generalförsamling.

UD:s kabinettssekreterare Annika Söder har muntligen tagit del av innehållet i de brittiska arkivdokument som avslöjar brister i objektiviteten hos FN-utredningen från 1962. Söder säger att hon inte kan kommentera faktainnehållet.

– Men det är precis den här typen av dokument som vi och FN:s generalsekreterare vädjat om ska läggas på bordet, säger Söder.

Sedan tidigare har UD fattat beslut om att på torsdag lägga fram en ny resolution i FN:s generalförsamling, där man uppmanar generalsekreteraren Ban Ki-Moon att följa upp den utredning som en av FN tillsatt expertpanel presenterade i somras. Sverige vädjar till de medlemsländer som pekas ut av expertpanelen och som har relevanta dokument som kan lösa gåtan Hammarskjöld att lägga fram dem. Storbritannien är ett av dessa. Söder säger att UD talat med representanter för flera länder och inte mött något motstånd till resolutionen, som har ett starkt stöd och förväntas gå igenom.

– Problemen uppstår ju sedan kring vem som är beredd att lämna ut informationen och vem som inte är det, säger Söder.

En teori kring dokumenten, som forskaren Hans Kristian Simensen tagit fram, är att brittiska myndigheter inte tänkt på dem som viktiga eftersom sekretesstämpeln för flera av dem hävdes redan på 90-talet. Söder, tidigare chef vid Dag Hammarskjöldfonden, anser att fynden visar hur svårt det är att få kontroll på ett mycket stort flöde av material. Det är därför som Sverige i resolutionen vill att FN ser över möjligheten att inrätta ett centralt arkiv.

I fjol kunde DN avslöja att Sverige gjort helt om och att den rödgröna regeringen bestämt sig för att driva Hammarskjöldärendet i FN. Det stod samtidigt klart man liksom den tidigare regeringen fått ta del av dokument rörande signalspaning från den amerikanska säkerhetstjänsten NSA, som anses särskilt intressanta. UD anser inte fallet står och faller med handlingarna från NSA.

– Vi tror att det går att få fram mer relevant information och det är för att hålla liv i frågan som vi lägger fram resolutionen, säger Söder.

FN:s expertpanel reste under sitt arbete till Zambia för att höra vittnen som var närvarande vid kraschen i september 1961 och talat om en attack från luften mot Hammarskjölds plan. I resolutionen uppmanar Sverige generalsekreteraren att gå vidare med de nya uppgifter som framkommit kring ett eventuellt attentat.

UD har också sammanträffat med anhöriga till flera av de svenska offren för kraschen. Söder säger att det inte minst för de svenska piloternas familjer är viktigt att få reda på om det ligger någon sanning i påståendet att kraschen orsakades av pilotfel, vilket flera av de tidigare utredningarna kommit fram till.