Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

UD-dokument sänds med Gmail

Statsminister Fredrik Reinfeldt.
Statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Conny Sillén / Scanpix
Regeringskansliet ska nu se över sina e-postrutiner. Det meddelar statsminister Fredrik Reinfeldt efter DN:s rapportering om betydande slarv med känsligt material på mejl. Samtidigt kommer nya uppgifter om att UD:s kontor i Afghanistan kommunicerar med Sverige över privata Gmail-konton.

Dagens Nyheter har de senaste dagarna skrivit om IT-säkerheten på regeringskansliet. Flera tidigare tjänstemän vittnar om betydande slarv med hemliga uppgifter på mejl.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M), som i går talade på Moderaternas rikskonferens i Örebro, kommenterar nu rapporteringen.

– Vi tar IT-säkerheten på stort allvar. Det finns ju regler för hur detta ska efterlevas. Men det finns över 4 300 anställda i regeringskansliet så sist och slutligen går det ner på var och en att följa regler som vi har ställt ut. Vi kommer att följa upp det som eventuellt inte har fungerat, säger Fredrik Reinfeldt.

Vad menar du när du säger ”följa upp”?

– Det ligger mer aktivt på regeringskansliets förvaltningsavdelning och ledningen där. Men vi har naturligtvis ett uppföljningsansvar. Det finns regler utformade för detta.

Han vill inte kommentera fallet med topptjänstemannen som mejlade anteckningar om saudiaffären.

Enligt Anna-Karin Jatko, förvaltningschef på regeringskansliet, jobbar myndigheten nu med att förbättra sin IT-säkerhet.

– Vi har vidtagit åtgärder på olika sätt de senaste dagarna. Men jag vill inte gå in i detalj på vad vi gjort. Det är självklart inte bra om det finns medarbetare som slarvar med sin e-post. Vi jobbar med att utveckla utbildningar och rutiner, säger Anna-Karin Jatko, förvaltningschef på regeringskansliet.

Flera medarbetare på regeringskansliet berättar för DN att e-postslarvet fortsätter än i dag. Svenska ambassadens sektionskontor i Mazar-e Sharif i Afghanistan har varit tvungna att skaffa Gmail-konton för att kunna kommunicera med Sverige. DN har tagit del av flera mejl, som bland annat handlar om säkerhetsläget i Afghanistan. I sändlistan finns ambassadens Gmail-konto tillsammans med utrikesminister Carl Bildt (M) och medarbetare på utrikesdepartementet.

Torbjörn Pettersson, ambassadör i Kabul, bekräftar för DN att kontoret i Mazar-e Sharif använder sig av Gmail i sitt arbete. De har tillgång till krypteringsutrustning för topphemligt material, men kör privata e-postadresser i det löpande arbetet.

– För vardagliga ärenden har de varit tvungna att använda Gmail-konton. Vi har ett mindre skydd – och det är beklagligt. Vi jobbar hårt för att få en riktig IT-plattform, säger Torbjörn Pettersson.

Mejlar ni även hemliga uppgifter över Gmail?

– Det tror jag inte, men det kan ju naturligtvis ske misstag.

En stor brist med att mejla är att meddelandena i grunden skickas okrypterade, det vill säga så som det är skrivet. I praktiken innebär det att e-postmeddelandena är lika osäkra som vanliga vykort.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.