Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-25 00:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ud-forlanger-avradan-fran-resor-till-andra-lander/

SVERIGE

UD förlänger avrådan från resor till andra länder

01:22. Utrikesdepartementet förlänger avrådan för icke-nödvändiga resor utomlands till 15 juli.

UD har beslutat att förlänga avrådan från icke nödvändiga utrikesresor till den 15 juli. Utrikesminister Ann Linde (S) säger att anledningen är den stora osäkerhet som råder runt om i världen.

– Det är inte möjligt att förutspå när det kommer att vara möjligt att resa fritt.

Avrådan gäller fortsatt icke nödvändiga resor. Den gällde tidigare fram till den 15 juni, men har nu förlängts en månad.

Utrikesminister Ann Linde (S) säger att anledningen till förlängningen är det osäkra läget i många av världens länder.

– Avrådan har i huvudsak inte berott på smittspridningen utan på att det är så svåra förhållanden. Man inför karantän och utegångsförbud, man ställer in flighter. Vi upplever att det håller på så nu och att det inte håller på att avmattas.

Hittills har UD hjälpt omkring 7.500 svenskar att komma hem under pandemin, säger Ann Linde.

– Det är inte möjligt att förutspå när det kommer att vara möjligt att resa fritt. Avrådan kan förlängas eller hävas innan den 15 juli.

Tidigare på onsdagen presenterade EU-kommissionen ett slags paket av riktlinjer och rekommendationer för att hjälpa medlemsländerna att lyfta reserestriktioner och öppna upp för turism. Många länder, däribland Island, har sagt att man ska förenkla inresor i landet för att möjliggöra turistresor.

– Det är väldigt olika hur beroende man är av turism. Island och också länder som Grekland, Portugal och Spanien är ju väldigt beroende av turism och såklart så vill ju de försöka hitta sätt, säger Ann Linde.

Utrikesdepartementet kommer följa utvecklingen i andra länder och kan komma att ändra sina rekommendationer om de bedömer att det går att genomföra säkra resor.

– Vi kan komma att förändra det här, vi kan förlänga det eller häva det. Därför att vi inte vet riktigt hur det kommer att se ut.

EU:s samarbete för att hantera den pågående pandemin har vacklat, med flera länder som infört exportrestriktioner som hindrar den inre handeln.

– Samarbetet i början av krisen med att många länder tänkte mest på sig själva och det blev nationalistiskt och isolationistiskt på ett sätt som inte var positivt, säger Ann Linde och fortsätter med att förklara att hon tycker att attityden inom EU skiftat.

Drogs Sveriges regering någonsin med i den nationalistiska andan?

– Vi är så vana vid att vara de som framför allt pratar om de öppna gränserna eftersom Sverige är så beroende av exporten. Så vår ryggmärgsreaktion är ju snarare att försöka se till att man inte stänger gränser.

Ann Linde säger att samtalen inom EU, som nu försöker koordinera hur länderna ska lyfta sina restriktioner, pågår hela tiden. Hon menar att missförstånd inom andra länder om den svenska strategin har tagit mycket tid.

– Jag och statsminister och socialministern har fått förklara det otaliga gånger i internationella intervjuer, nästan varenda dag. Det är ju väldigt viktigt för det handlar också om bilden av Sverige.

Enligt EU-kommissionens riktlinjer som presenterades på onsdagen ska munskydd bäras under bland annat flygresor. Trots det står Folkhälsomyndigheten kvar vid sin bedömning.

– Munskydd i det allmänna rummet tillför inte något större skydd i befolkningen, säger Johan Carlson, som får medhåll från statsminister Stefan Löfven:

– Det finns en risk för en falsk säkerhet, att man kan tänka att man inte blir smittad om man har munskydd, säger statsministern.

Läs mer: Regeringen öppnar för kortare resor inom landet

Ämnen i artikeln

UD
Ann Linde
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt