Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 07:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ud-kallar-upp-turkiets-ambassador/

Sverige

UD kallar upp Turkiets ambassadör

Sveriges utrikesminister Ann Linde. Foto: Erik Abel/TT

Utrikesdepartementet har kallat upp Turkiets ambassadör Hakki Emre Yunt. 

Anledningen är att UD vill veta mer om och uttrycka oro över uppgifterna att Turkiet gör sig redo att gå in i de kurddominerande områdena i Syrien. 

TT Text

Det var i söndags Vita huset meddelade att USA kommer att lämna delar i sydöstra Syrien och de kurddominerade områden. Det skulle innebära att det Turkiet skulle kunna invadera områdena som kontrolleras av den kurdiska grupperingen YPG – som Erdogan ser som terrorister. 

Uppgifterna att Turkiet gör sig redo att inleda en invasion har fått svenska UD att kalla upp Turkiets ambassadör Hakki Emre Yunt i Sverige, vilket UD bekräftar för DN. 

Hur Turkiet har svarat på kallelsen är dock UD förtegna kring. 

– Det är inget som vi kan kommentera, utan bara bekräfta att vi har kallat upp Turkiets ambassadör med anledning av uppgifterna som kommer från Turkiet, säger Julia Eriksson Pogoruzelska, presskommunikatör på UD. 

Utrikesminister Ann Linde ser budskapet från Turkiet och USA som svårtolkad, enligt nyhetsbyrån TT. Hon säger att regeringen skulle välkomna USA:s beslut om landet bestämmer sig för att inte stödja en turkisk invasion. 

– För om Turkiet går in militärt kan det få väldigt stora och förödande konsekvenser. Det har vi uttryckt vår stora oro för, säger Ann Linde till TT efter en debatt i riksdagen.

Hon säger också till nyhetsbyrån att en turkisk invasion skulle gå emot möjligheterna till en fredlig lösning i Syrien. 

– Dessutom försätter man ju kurderna i Syrien i en oerhört svår situation. Utan det kurdiska engagemanget hade vi ju inte lyckats besegra IS, det tycker jag står helt klart, säger Ann Linde till TT. 

Utrikesministern tror inte heller att läget på al-Hol-lägret skulle förbättras med en turkisk invasion . 

I lägret finns omkring 70.000 personer. Minst 10.000 av dem är utländska medborgare, enligt kurdiska myndigheter. Runt 100 av dem är kvinnor och barn med koppling till Sverige, enligt uppgifter till DN.

Läs mer: 

Det här ledde fram till Trumps uttåg ur Syrien 

Svenska barn i IS-läger kan släppas av kurder när Turkiet går in i Syrien