Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

UD misstänker hemlig avlyssning efter försök att misskreditera journalist

Utrikesdepartementet.
Utrikesdepartementet. Other: Magnus Hallgren

På UD finns misstankar om att en främmande makt avlyssnat och varit delaktig i ett försök att misskreditera en svensk journalist som är profilerad i säkerhetspolitiska frågor, erfar DN.

En mejlväxling mellan UD och journalisten begärdes ut av en chef på den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag – dagen efter att den skett. Mejlväxlingen publicerades senare på Twitter av riksdagsmannen Hanif Bali (M).

Misstanken är att den högerpopulistiska sajten fått tips om mejlväxlingen. UD:s säkerhetsenhet har informerats om händelsen.

Patrik Oksanen, ledarskribent på tidningen Hela Hälsingland, är en av Sveriges mest profilerade skribenter i säkerhetspolitiska frågor. Oksanen har under lång tid belyst hur ryska påverkanskampanjer fungerar och uppmärksammat riskerna i Sverige. 

I måndags publicerade han i Hela Hälsingland en intervju med den ukrainska människorättskämpen Olga Skripnuk som berättade hur hon tvingats fly från sitt hem på Krim efter att ryska styrkor tog över halvön i februari och mars 2014. Utrikesdepartementet hade förmedlat kontakten med aktivisten och intervjun gjordes på UD i Stockholm i samband med en intern konferens om Rysslands illegala annektering av Krimhalvön.

Att intervjun skulle göras bekräftades i ett mejl mellan UD och Oksanen vid lunchtid tisdagen den 13 februari. Tjugotre timmar senare, den 14 februari, kom en begäran in till UD om att ta del av allmänna handlingar. 

“Jag vill ta del av samtliga in- och utgående mejl från och till mejladressen (Patriks Oksanens mejladress) eller andra mejladresser kopplade till Patrik Oksanen”.

Foto: Skärmdump

Bakom begäran stod Pelle Zackrisson, redaktionschef på den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag. Han hade precis avslutat sin anställning som reporter på mediekoncernen Mittmedia, där också Oksanens arbetsplats Hela Hälsingland ingår. 

Den 12 mars publicerade Patrik Oksanen sin intervju med människorättsaktivisten. Klockan 18.20 samma dag la han ut en länk till artikeln på Twitter. 

18 minuter senare hade artikeln fångats upp av den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali. Han twittrade:

“Väldigt bra artikel från Oksanen, däremot hade det ju varit lite mer transparent om du hade sagt att intervjun i fråga såldes in av UD”.

Foto: Skärmdump

Riksdagsledamoten fortsatte sedan i en ny tweet: 

“Nu är det ju tur att jag tar upp det - 3:e land hade ju kunnat spinna loss med konspirationsteorier med sitt “avslöjande” annars”.

Foto: Skärmdump

Hanif Bali la också ut mejlkorrespondensen mellan UD och Patrik Oksanen –  samma mejlväxling som Nyheter Idag fått ut en vecka tidigare.

DN har granskat händelseförloppet och kan visa att mejlen M-ledamoten publicerade är identiska med den utskrift Nyheter Idag fick från UD. 

Hanif Balis agerande väckte stor förvåning i säkerhetspolitiska kretsar och även internt på UD, enligt DN:s källor. Särskilt det faktum att mejlen begärdes ut mindre än ett dygn efter att de skickats, samt att Bali kunde publicera dem bara minuter efter att Oksanens artikel publicerats. 

Säkerhetspolitiska experter med insyn i ärendet säger till DN att sannolikheten för att det skulle vara en slump är “extremt liten”. Att använda offentlighetsprincipen och begära ut mejl är en vanlig journalistisk metod. Det som skapat oro hos UD i det här fallet är tidsaspekten – som väckt misstanken att Nyheter Idag på något sätt känt till mejlväxlingen.

Det finns tre teorier om hur det kan ha gått till, varav två – slumpen och en läcka på UD – avfärdas.

Den tredje teorin bedöms vara mest trolig: att mejltrafiken mellan Oksanen och UD avlyssnats och att Nyheter Idag på något sätt, oklart hur, fått tips om att begära ut mejlen som allmän handling.

Avlyssningen har antingen gått via Oksanens mejl, eller genom avancerad signalspaning mot UD, anger källor till Dagens Nyheter. Det sistnämnda klarar endast statliga aktörer av. 

Enligt vad DN erfar finns i dag inga bevis för att det skett någon avlyssning. Däremot ser man inom UD mycket allvarligt på situationen.

– Det framstår som ganska tydligt hur det här har gått till. Det väcker ett obehag och en oro, även för de inbjudna människorättsaktivisterna. Den här typen av möten måste vi kunna ha utan att andra aktörer blandar sig i, säger en källa på Utrikesdepartementet.

– Det är dessutom anmärkningsvärt att en riksdagsledamot ger sig på en journalist på det här sättet, säger källan. 

Säkerhetsenheten på Utrikesdepartementet har informerats om händelsen, enligt uppgift till DN.

Kort efter att Hanif Bali publicerat sina tweets togs det på olika nivåer kontakt med Moderaternas ledning. En stund senare tog riksdagsledamoten bort sina inlägg.

Andra kvalificerade bedömare, som inte kan framträda med namn, säger att händelsen faller in i ett bekant mönster, en oroväckande trend av att försöka skada och misskreditera personer som öppet är kritiska mot Ryssland.

Patrik Oksanen har tidigare skrivit flera artiklar där han beskriver hur Nyheter Idag driver en linje som stöder den ryska regimen. Så sent som i januari publicerade Oksanen ett inlägg i Expressen under rubriken: “Här är Nyheter Idags ryska narrativ”, där han ger flera exempel på sajtens Kreml-vänliga publiceringar. 

Oksanen har också fått ta emot mycket hat och hot på nätet. I februari i fjol dömdes en man för grovt förtal efter att ha spridit falska uppgifter om Patrik Oksanen.

Oksanen vill inte uttala sig närmare om hur det kommer sig att hans mejlkorrespondens publicerats av Hanif Bali.

– Jag kan bara notera händelsekedjan, men lämnar analysen och bedömningen till andra. Däremot är det en bra påminnelse för oss alla inför valrörelsen att vara vaksamma och stanna upp och tänka ett varv extra, säger Patrik Oksanen. 

Nyheter Idags redaktionschef Pelle Zackrisson säger till DN att tidpunkten för hans begäran om att ta del av Patrik Oksanens mejlkorrespondens var en ren tillfällighet. 

– Jag kom på att jag skulle göra det här helt själv, inte efter ett tips eller så. Jag skulle bara göra en koll på ledarskribenter och deras kontakter med departementet. Jag kan förstå att det väcker frågor, att de blir oroliga, men det var verkligen en tillfällighet. 

Pelle Zackrisson bedömde att det inte fanns något nyhetsvärde i mejlkonversationen från UD och skickade mejlen vidare till Nyheter Idags grundare, Chang Frick – som säger att han lade upp dem på sociala medier.

– Jag kommer ihåg att jag hade läst Oksanens artikel, men jag vågar inte säga om jag lade ut mejlen på Twitter eller Facebook, säger Chang Frick som också uppger att han inte skickat mejlen direkt till Hanif Bali.

Hanif Bali:

– Jag såg mejlen i flödet, sparade ner dem och lade upp dem nån timme senare. 

Varför tog du bort dina tweets?

– Det hörde av sig folk och sa att det var jättevanligt att UD gör så här, att det inte är kontroversiellt alls och att det är en dålig idé att göra en grej på det. Då tyckte jag att det var löjligt och tog bort dem.

Kände du till att mejlen kom från Nyheter Idag?

– Jag har inget exakt minne av vem det var, bara att jag sparade ner dem. 

DN har sökt UD:s presstjänst som inte vill kommentera uppgifterna.

Läs mer: M: Bali har agerat ytterst omdömeslöst – Säpo inkopplat

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.