Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

UD ska träffa gripne svensken i Peking

Den svenske människorättsaktivisten som sitter gripen i Kina hade varnats för att myndigheterna var ute efter honom. Efter nästan två veckor i fångenskap ska svenska UD nu få träffa mannen.

Sedan den tredje januari sitter den 35-årige svensken Peter Dahlin gripen i Kina. Det är inte känt vad han är misstänkt för eller hur han mår. Svenska UD har hittills inte fått träffa honom, men under torsdagen kom nya löften från Kina.

– Ambassaden i Peking har fått besked om att de ska få besöka honom. Vi förväntar oss att det kommer ske inom kort. Vi har begärt att få träffa honom vid flera tillfällen och den kinesiska ambassadören här i Stockholm har blivit uppkallad till UD, säger Karin Nylund vid UD:s presstjänst.

– Nu är nästa steg att träffa svensken och prata med honom. Vi ska fråga hur han mår och vad han har för behov.

Peter Dahlin är grundare av en människorättsorganisation i Kina. Gripandet av honom skedde när han var på väg till flygplatsen i Peking, och är ett i raden av gripanden av människorättsadvokater i landet. Även hans flickvän uppges ha gripits.

Uppgifter till DN gör gällande att han redan innan gripandet varit orolig för att han skulle hindras från att lämna landet, eftersom andra människorättsadvokater förhörts om honom.

Enligt Patrick Poon, utredare vid Amnestys kontor i Hongkong, kan gripandet av svensken innebära att de kinesiska myndigheterna nu trappar upp sina attacker mot mänskliga rättigheter och dess förespråkare i landet.

– Det pågår en kampanj mot människorättsaktivister, men det här är första gången som vi hör om en utländsk medborgare som grips på det här viset. Vi är oroliga för vad det kan innebära, säger han.

Amnesty har nu dragit i gång en kampanj för att uppmärksamma Peter Dahlins fall, och få honom frigiven.

DN har varit i kontakt med Peter Dahlins föräldrar. Eftersom ärendet är i ett kritiskt skede vill de vara försiktiga med att uttala sig i ärendet.

– Men vi känner naturligtvis en oerhörd frustration, säger Peter Dahlins pappa.

Ytterligare en svensk medborgare tros ha gripits av Kinesiska myndigheter. Mannen är delägare i ett förlag som ger ut böcker som är kritiska mot den kinesiska regeringen. Han försvann under en resa till Thailand för tre månader sedan.

– Vi har tagit upp även det fallet med den både den kinesiska och thailändska ambassadören. UD ser allvarligt på att den här personen kan ha försvunnit ofrivilligt. Vi har inte fått några uppgifter om var han befinner sig, utan arbetar för att få bekräftelse på vad som har hänt, säger UD:s Karin Nylund.

Fakta. Kina fängslar svenska advokater och förläggare

Svensken som sitter gripen i Kina är enligt obekräftade uppgifter misstänkt för att ha "hotat statens säkerhet”. Han har sedan 2009 arbetat med rättshjälp genom en människorättsorganisation i Kina.

Det senaste året uppges runt 250 jurister som engagerat sig för mänskliga rättigheter ha fängslats i Kina. De flesta har släppts, men åtminstone sju jurister åtalas nu misstänkta för "statsomstörtande" verksamhet och riskerar livstids fängelse om de döms.

Samtidigt pågår stora protester i Hongkong efter att fem personer som gett ut regimkritiska böcker försvunnit. En av dem är svensk medborgare som saknas sedan oktober.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.