Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

UD släpper Baltikum-dokument

Utrikesdepartementet publicerade på torsdagen svenska diplomatrapporter från tiden kring Sovjetunionens upplösning 1991. Baltikums frigörelse står i fokus.

Det är UD-medarbetare som skrivit från Moskva, Leningrad, Tallinn, Riga och Vilnius. Men mycket av materialet är känt sedan tidigare.

Ett par av de flitigaste rapportförfattarna, Lars Fredén och Dag Sebastian Ahlander, har gett ut böcker där det viktigaste innehållet i UD:s material finns med.

UD publicerar nu till exempel Ahlanders rapporter om det dramatiska läget i Baltikum i januari 1991. Ahlander själv beskrev detta utförligt, med långa citat ur sina UD-rapporter, i boken Spelet om Baltikum som kom ut 1992.

Fredén, som var Baltikumrådgivare åt Carl Bildt när denne var statsminister, har gett ut två tjocka volymer med färgstarka skildringar av händelserna i Baltikum 1989—1994.

Dokumenten har valts ut med syfte att visa hur den svenska utrikesförvaltningen fungerar. Det är alltså inte allt tidigare hemligstämplat material som publiceras.

Kärnan av materialet ges ut i en skrift, Ett imperium imploderar. Dessutom publiceras en rad dokument endast på nätet.

– Det var en väldig dramatik med det sovjetiska sönderfallet och återetablerandet av den baltiska självständigheten och i och med 20-årsminnet finns det anledning att erinra om detta, säger utrikesminister Carl Bildt till TT om varför dokumenten släppts.

Enligt Bildt är inte syftet att sätta fingret på vad Sverige gjorde fel eller rätt under de berörda åren.

– Det här handlar inte om svensk utrikespolitik. Det handlar om svensk utrikesförvaltning. Det här är ju rapporterna in. Sedan utformade regeringen sin politik och det är en annan sak. Den vare sig värderar vi eller redovisar i det här sammanhanget, säger Bildt som tog över som statsminister hösten 1991 — efter den dramatik som utspelar sig i handlingarna.

Estland, Lettland och Litauen fick sin definitiva självständighet efter det misslyckade kuppförsöket i Sovjetunionen i augusti 1991. Dessförinnan var läget stundtals mycket spänt.

– Det kunde ha gått väldigt snett. Det var ett antal tillfällen under och också efter det här skedet när det fanns risker för utvecklingar som kunde ha lett till mycket betydande konfrontationer, konstaterar Bildt.

– Boris Jeltsin framstår nog i de här dokumenten som en av de tysta hjältarna och bidrog till att förhindra mycket som annars kunde ha inträffat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.