Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

UD söker svar om gripna i Grekland

Svenska ambassaden i Aten försöker få fram mer information om fallet med två män med kopplingar till Sverige som gripits i Grekland, anklagade för vapenbrott. En är svensk medborgare, den andre har uppehållstillstånd i Sverige men är medborgare i ett annat land. Misstankarna har utvidgats till att gälla samröre med terrororganisation.

Den ene är enligt uppgifter från flera håll en 28-årig svensk medborgare från västkusten, som 2007 fälldes för förberedelse till terrorbrott i Bosnien, och dömdes till ett längre fängelsestraff. Den sista tiden av straffet avtjänade han i Sverige.

Den andre är 19 år och har uppehållstillstånd i Sverige, men är inte svensk medborgare. Uppgifterna om att det rörde sig om två svenska medborgare stämmer alltså inte.

Däremot stämmer det att bägge hade svenska resehandlingar. Den yngre mannen hade ett så kallat främlingspass, som utfärdas för dem som har uppehållstillstånd i Sverige.

– Det vi vet är att de är frihetsberövade enligt vapenlagen, säger Anna Ekberg, presskommunikatör på UD.

Ärendet handläggs av ambassaden i Aten, som förbereder sig för att kunna ge männen konsulärt stöd.

– Men det beror lite på vad de själva begär för hjälp. I nuläget försöker ambassaden få fram mer information, säger Anna Ekberg.

I morgon tisdag ska de båda männen upp i rätten, i en häktningsförhandling.

Även mannen som inte är medborgare har rätt till konsulär hjälp.

Enligt Aftonbladet har anklagelserna under måndagen officiellt vidgats till att omfatta ”samröre med terrororganisation”. Enligt uppgifter i grekiska medier misstänks de för att ha planerat att ansluta sig till Islamiska staten.

Själva hävdar de att de skulle semestra i en by i Grekland.

De två männen greps på torsdagen misstänkta för vapenbrott i staden Alexandroupolis efter att man påträffat bland annat macheteknivar hos dem.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.