Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

UD utreder nya anklagelser mot biståndsorganisation

”Att bli en visselblåsare är nog enda sättet att göra missbruket av pengar i Idea känt, och få stopp på det”, säger Susan Wood.
”Att bli en visselblåsare är nog enda sättet att göra missbruket av pengar i Idea känt, och få stopp på det”, säger Susan Wood. Foto: Alexander Mahmoud

Nu kommer ny kritik mot dyra konsulter, misstänkt vänskapskorruption och anklagelser om att intern kritik tystas i den skandalomskrivna Stockholmsbaserade biståndsorganisationen Idea. UD utreder anklagelserna och säger att man kommer att agera om inte verksamheten sköts enligt de uppsatta principerna.

Sverige är överlägset största bidragsgivare till den internationella organisationen Idea med kontor på Strömsborg. Men UD har ännu inte slutligt fastställt anslaget för i år.

På en fråga från DN om UD oroas över de återkommande avslöjandena kring Idea och överväger att hålla inne eller minska anslag eller rentav dra sig ur organisationen som Danmark gjort svarar UD genom presstjänsten att Sverige verkar för att Idea ska bli ännu bättre på att driva demokratirelaterade frågor, men också ”effektivt och transparent hantera sin ekonomi”.

– Vi följer IDEA och kommer att vidta åtgärder om det framkommer fakta om att det saknas policy eller rutiner för att hantera verksamheten i enlighet med de principer som är uppsatta, skriver UD:s presstjänst i ett mejlsvar till DN.

Bakgrunden är att UD utreder nya uppgifter om bland annat dyra konsulter, om kritik mot organisationens sätt att rekrytera och att interna kritiker tystas. Det är Ideas tidigare kommunikationschef, Susan Wood, som informerat UD om vad hon uppfattar som grava missförhållanden i Idea. Hon kom från en hög post i Afrikanska utvecklingsbanken och gick ned avsevärt i lön för att börja på Idea i oktober 2014.

– Jag var mycket förväntansfull över att komma till Sverige och jobba i en organisation som står för öppenhet och transparens i sitt arbete för att stödja demokrati, säger Susan Wood, som lämnade en hög post i Afrikanska utvecklingsbanken och gick ned avsevärt i lön för att flytta till Stockholm och Idea.

Men i början av april fick hon sparken.

– Jag vägrade att attestera en faktura på 26.000 euro från en belgisk konsult som hyrts in för att göra pr för en Ideafinansierad bok - en konsult som handplockats av Ideas generalsekreterare, tidigare belgiske premiärministern Yves Leterme - men som nästan inte gjorde någonting, säger Susan Wood till DN.

Läs mer: Biståndspengar hjälpte Idea-chef att göra bostadsvinst

Upphandlingen hade startat redan innan hon kom till Idea. Konsulten var enligt henne, inte en av de slutligt utvalda. Ändå fick hon veta att han ”måste” få jobbet och att hon skulle sköta kontakterna med honom.

– Men konsulten talade bara med Yves Leterme, och gjorde inte alls det han skulle, förutom att berätta för alla på Idea hur bra kontakter han hade med Leterme, berättar hon.

– Jag försökte få honom att göra det han skulle. Men varje gång jag tog upp problemen med Yves Leterme blev han mycket upprörd. Det var som om den här konsulten var helt fredad, vilket var problematiskt för mig eftersom jag var projektledare, säger Susan Wood.

Hon anser att Idea, trots tidigare kritik, fortfarande präglas av vad som närmast kan beskrivas som vänskapskorruption och ett ”förfärligt” missbruk av pengar, i grunden skattemedel.

Ideas huvudkontor på Strömsberg i centrala Stockholm. Foto: Nicklas Thegerström

Susan Wood möter DN tre veckor efter att hon sparkats. Hon ville inte först gå ut offentligt med sin kritik, utan hade då bara varit i kontakt med UD. Men hon har noga tänkt igenom varför hon berättar sin historia i DN.

– Att bli en visselblåsare är nog den enda vägen att göra missbruket av pengar i Idea känt, och få stopp på det. Men ingen älskar en visselblåsare.

– Jag vill poängtera att jag tror mycket starkt på Ideas uppgift, att stödja demokratiutveckling. Men en organisation som säger sig stå för demokrati, transparens bör också själv tillämpa dessa värderingar, säger Susan Wood.

Det som blev den utlösande faktorn för henne var pr-kontraktet för den Ideafinaniserade boken. Den innehåller 13 intervjuer med fd politiska världsledare som deltagit i övergångsprocesser på vägen mot demokrati.

– Boken i sig är intressant, men har nästan inget att göra med Ideas mål och uppgifter. Den är inte ett kunskapsverktyg som kan användas för att bistå länder vid val och valprocesser. Ingen av de intervjuade är kvinna, och Idea bryter mot sin policy att göra kunskap lätt tillgänglig gratis genom att publicera den genom kommersiella förlag som ska sälja den, säger Susan Wood.

Pr-kontraktet är värt 126.000 euro plus ersättning för resor och liknande. Enligt Susan Wood innebar anbudet att konsulten skulle placera 20 nyhetsartiklar om intervjuboken och göra 30 internationella lanseringar.

Så blev det alltså inte.

Enligt uppgifter från Idea ska konsulten nu enligt ett reviderat kontrakt, med samma kontraktssumma, ordna kontrakt för översättning från engelska till tre språk, arrangera publiceringskontrakt och göra PR vid lanseringen i fyra länder.

Utöver detta har boken, enligt uppgifter till DN, redan kostat cirka 600.000 euro för de två författarna, i resekostnader och i interna Ideakostnader.

Utan att räkna övriga kostnader betyder det lågt räknat att boken kostat Idea motsvarande minst cirka 7 miljoner kronor eller en sjättedel av det årliga svenska kärnstödet till Idea.

Ideas administrative chef Adam Boys förnekar att rekryteringen av den belgiske konsulten inte gått rätt till och att denne skulle ha handplockats.

– Det var han och en till kvar till slutet, säger Adam Boys.

Förutom pr-konsulten har ytterligare två belgare med ett nära förhållande till Yves Leterme anställts, den ena som hans personliga rådgivare, den andra på kommunikationsavdelningen direkt underställd Leterme.

Yves Leterme bekräftar för DN att han sedan tidigare känner de tre, men säger att de valts ut enligt ett sedvanligt ansökningsförfarande, och förnekar att de anställts på grund av vänskapsförhållanden.

– Jag rekryterar inte på den grunden. Inte alls, säger han.

Susan Wood berättar att Adam Boys vid ett tillfälle sagt att hon måste vara ”lojal med Belgiens premiärminister” och att ”de som går till pressen får sparken”.

– Jag påminde honom om att vi inte arbetar för Belgiens premiärminister, vi arbetar för Ideas generalsekreterare, säger Susan Wood.

Adam Boys förnekar att han skulle ha sagt att de som går till pressen sparkas, och anser att han missförståtts när det gäller vad han sagt om ”Belgiens premiärminister”:

– Jag sade motsatsen. Jag har tidigare arbetat för premiärministrar och erfarna politiker. En sak med dem är att de är extremt lojala med sin personal. De kan vara hårda, men de är mycket lojala, säger Adam Boys.

Enligt honom innebär Ideas visselblåsarpolicy att anställda först bör ta upp en fråga internt, och att det via internet kan göras anonymt.

– Det finns en procedur för detta. Att gå direkt till pressen med något som kanske inte är helt korrekt är kanske inte det mest lämpliga sättet. Men vi stoppar inte någon att tala med vem de vill, säger Adam Boys.

Utrikesdepartementet har tagit upp frågan om upphandlingen av pr-konsulten med Ideas generalsekreterare Yves Leterme. UD:s presstjänst skriver i ett mejl till DN att Yves Leterme till ordförandelandet Schweiz och till Sverige uppgivit att ”hanteringen varit korrekt och att kritiken saknar grund”.

UD skriver också att Sverige både under nuvarande och tidigare regeringar fäst stor vikt vid frågan om varsam hantering av biståndsmedel i alla multilaterala organisationer inklusive Idea”, och att regeringen 2012 initierat ”en omfattande reformprocess som syftar till att säkerställa en god styrning och intern kontroll inom Idea”.

UD ”förutsätter” också att Idea ”hanterar personal- och ledarskapsfrågor på ett korrekt och effektivt sätt” och följer sin policy vad gäller visselblåsning.

Fakta Idea

Idea tillkom på svenskt initiativ 1995. Idea arbetar för att främja demokratiutveckling i världen.

Idea finansieras av de för närvarande 28 medlemsländerna, där Sverige är största finansiären tiullsammans med Norge och Nederländerna. USA är inte med. Danmark har lämnat Idea.

Idea har ett värdlandsavtal med Sverige vilket betyder att organisationen som sådan har diplomatisk immunitet, att de internationellt anställda åtnjuter skattefrihet, och att generalsekreteraren och tre höga tjänstemän i organisationen har diplomatisk immunitet.

2013 fick Idea 92,2 miljoner enligt Sida, varav ett ”kärnstöd” på 48,9 miljoner, enligt UD. Förra året var motsvarande siffror 62,2 miljoner, varav kärnstödet var 42,6 miljoner. De olika siffrorna beror på eventuella extra anslag till särskilda projekt. För 2015 är kärnstödet planerat att också vara 42,6 miljoner.

Sverige har också åtagit sig att betala hyran för huvudkontoret på Strömsborg.

Fakta Ideaskandaler

Idea har flera gånger tidigare blivit omskrivet för skyhöga chefslöner, generösa löne- och bostadsförmåner, kostsamt hotellboende och dyra konsultkostnader.

Sidas tidning Omvärlden och DN avslöjade i februari 2014 den tidigare generalsekreteraren Vidar Helgesens förmåner: Utöver en månadslön på cirka 120.000 kronor fick han över 15.000 i månaden för räntor - och amorteringar - på ett bostadslån.

Reglerna för bostadsförmåner har efter avslöjandet stramats åt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.