Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 10:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/uddevalla-samlas-for-att-hedra-17-aringen/

Sverige

Uddevalla samlas för att hedra 17-åringen

Bild 1 av 2
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 2 av 2
Foto: Tomas Ohlsson

Solen skiner, men hoppet är släckt. 

Efter fredagens besked att den saknade 17-åriga flickan från Uddevalla är död, samlades hundratals människor på lördagsförmiddagen på stadens torg för att minnas och hedra henne. 

Många hade själva deltagit i den två veckor långa sökinsatsen. Manifestationen blev en slutpunkt. 

Det är en av höstens vackraste dagar. Mellan det isblå havet utanför Uddevalla och den klarblå vinterhimlen ligger ett stråk av rökdimma.

På Kungstorget lyser ljusen för den 17-åriga flickan. Runt statyn av Karl den tionde har mängder av människor samlats för att minnas henne. De strömmade till under morgonen, nästan alla med en ros i handen. Gula, rosa, röda, vita - nu ligger de instuckna mellan gravljusen. Uddevallabor i alla åldrar är på plats. 

– Jag är här för att jag vill säga hej då. Det har betytt mycket för mig det här och jag har följt det i medierna och jag har bett mycket för henne och hennes familj, säger Isabelle Oroug.

Bild 1 av 3
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 2 av 3
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 3 av 3
Foto: Tomas Ohlsson

Precis klockan tio när kyrkklockorna slår tystnar torget helt. Strax efteråt börjar folk återigen gå fram till statyns sockel. Jasmine Settergren och Olle Lekberg är på platsen för att tända ett ljus till minne av 17-åringen.

– Jag är här för att visa stöd för flickan och hennes familj. Jag tycker det är så tråkigt det som har hänt, säger Jasmine Settergren.

Bild 1 av 3
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 2 av 3
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 3 av 3
Foto: Tomas Ohlsson

Under de två veckor som 17-åringen varit försvunnen har tusentals personer deltagit i sökandet efter henne. Det är framför allt två frivilligorganisationer som lett allmänhetens insatser - Fikk och Missing people. Det är de som kallat till dagens manifestation. Daniel Brodin från Fikk har röda ögon.

– Det här vackra vädret spär på känslorna. Från dagen som anmälan kom in har det varit ett stort mörker. Nu kom ljuset. Men jag är fylld av tomhet.

På fredagen kom beskedet att polisen i torsdags kväll hittat en kroppsdel och att flickan är död. Många hade behov av att komma till torget och bearbeta sina känslor.

– Det är skönt att samlas. Min utländska väninna frågade nyss ”varför talar ingen, så man får gråta?” Vi är inte så bra på att sörja i Sverige, men det här hjälper lite, säger Anneli Oja.

Joel van der Eerden tog ledigt tre dagar och skippade en tenta för att leta efter 17-åringen. Nu har han med sig sin familj - Malin och Cornelis - till torget.

– Jag är förundrad över hur ett samhälle kan gå samman så snabbt. En del arbetsgivare gav folk ledigt med lön för att vara med och leta. Pizzerian skänkte pizza, någon kom åkandes från Kalmar för att hjälpa till, Dalabergsmoskén kom med mat och dryck. Alla släppte allt för en god sak. Det var inte vi och de, utan vi. En enorm kraft.

Nu har frivilligorganisationerna satt punkt för sitt arbete. Polisen fortsätter dock sökinsatsen i vattnet i Byfjorden.

Läs mer: Polisen: 17-åriga flickan är död 

Läs mer: Krisberedskap på Uddevallas gymnasieskolor