Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 08:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ulf-kristersson-m-befarar-att-sverige-far-mer-marginell-roll-inom-eu/

Sverige

Ulf Kristersson (M) befarar att Sverige får mer marginell roll inom EU

Ulf Kristersson (M) är inte säker på att Ylva Johansson är rätt person på den svenska EU-kommissionärsposten. Foto: Alexander Mahmoud

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är tveksam till valet av Ylva Johansson som ny EU-kommissionär. Han befarar att hennes politiska profil kan göra att Sverige får en mer marginell roll inom unionen.

”Det vore dåligt både för EU och för Sverige”, säger han i en skriftlig kommentar.

Regeringen presenterade på torsdagen vem som är kandidat att efterträda Cecilia Malmström som ny EU-kommissionär i Bryssel. Det blir nuvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), som tillträder den 1 november. 

M-ledaren Ulf Kristersson utrycker viss oro för att Ylva Johansson är rätt person. 

”Ylva Johansson är en erfaren politiker. Men hennes egen politiska profil och regeringens tydliga prioritering av 'den sociala pelaren' innebär en betydande risk för att Sverige framöver kommer få en mer marginell roll i EU. Det vore dåligt både för EU och för Sverige”, skriver han i en kommentar.

Han menar att Sverige bör satsa på en person som har god chans att få ansvaret för stora EU-frågor som migration, lag och ordning. Samtidigt är han kritisk till att regeringen inte har diskuterat valet med Moderaterna:

”Det är regeringens ansvar att besluta om en svensk EU-kommissionär som ger tyngd för Sverige i EU. Regeringen har varken diskuterat portfölj eller namn med oss. Sverige bör prioritera någon av de stora europeiska framtidsfrågorna, som migration, lag och ordning, inre marknad eller klimat och energi. Och nominera en person som har god chans att få det ansvaret.”

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är däremot entydigt positiv i sina kommentarer. Hon menar att Ylva Johansson är en kompetent och erfaren politiker som kommer vara en god representant för Sverige i EU. 

”Liberalerna stödjer nomineringen och önskar Ylva Johansson lycka till i den kommande nomineringsprocessen. Det är nu viktigt att regeringen prioriterar att få en tung post i den nya kommissionen. Sverige måste fortsatt vara en stark röst i EU”, säger Nyamko Sabuni i en skriftlig kommentar. 

Även Kristdemokraterna är nöjda med valet. 

”Stora gratulationer till Ylva Johansson som i dag föreslagits som ny EU-kommissionär för Sverige. Vi ser fram emot ett förtjänstfullt arbete i EU för Sveriges bästa. Nu återstår den viktiga frågan kring vilken portfölj som Sverige tilldelas”, skriver partiet på Twitter.

Vänsterpartiet välkomnar också nomineringen.

– Jag tycker det är positivt, både att det är en kvinna och att det är en rödgrön kvinna. Vi kunde ha tänkt oss sämre val. Ylva Johansson kan den svenska kollektivavtalsmodellen utan och innan, det är viktigt att den försvaras inom EU, säger Ilona Szatmari Waldau, ledamot i EU-nämnden. 

Centerpartiets ledare Annie Lööf:

- Jag gratulerar Ylva Johansson till nomineringen som ny svensk kommissionär. Ett betydelsefullt uppdrag med stort ansvar. Nu är det viktigt att regeringen säkrar en portfölj där hon får möjlighet att driva Europapolitiken i rätt riktning.

Läs mer: 

Ylva Johansson blir Sveriges kandidat till ny EU-kommissionär 

Malmström: Jag är färdig med politiken 

Cecilia Malmström vill att Sverige kräver nytt tungt EU-uppdrag