Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-08 23:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ulf-kristersson-m-kritisk-till-utokad-regeringsmakt-vill-helt-och-hallet-runda-riksdagen/

SVENSK POLITIK

Efter kritiken – regeringen ändrar förslag om coronaåtgärder

Bild 1 av 2 Socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: Jessica Gow/TT
Bild 2 av 2 Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare.
Foto: Alexander Mahmoud

Regeringens förslag på en tillfällig lag för utökade maktbefogenheter att vidta åtgärder mot coronasmittan har nu skickats på remiss till lagrådet.

Efter att M, L och V tidigare kritiserat ett utkast till förslaget – partierna ansåg att det gav regeringen för stor makt – har regeringen nu skrivit in ett tillägg om att åtgärder måste godkännas av riksdagen.

– Det har aldrig någonsin varit aktuellt att begränsa demokratiska fri- och rättigheter och något sådant skulle den här regeringen aldrig föreslå, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Lagförslaget innebär att regeringen ska få utökade befogenheter att fatta beslut om extraordinära åtgärder för att stoppa smittspridningen. Målet är att åtgärderna snabbt ska vinna laga kraft. Det kan enligt regeringen handla om att stänga ned hamnar, köpcentrum eller restauranger.

DN har tagit del av två versioner av förslaget. I det lagförslag som nu har skickats till lagrådet finns ett tillägg jämfört med det tidigare utkastet: ”Regeringens föreskrifter som har meddelats med stöd av bemyndigandet ska snarast underställas riksdagens prövning”, står det i lagförslaget.

Riksdagen ska alltså i efterhand rösta om regeringens beslut. Riksdagen kan då gå på regeringens linje, men också ändra och upphäva beslutet. Något sådant fanns inte med i det tidigare utkastet.

Moderaterna, Vänsterpartiet och Liberalerna kritiserade det tidigare utkastet, som partierna ansåg i för stor utsträckning förflyttade makten till regeringen.

”En helt oacceptabel brist i det aktuella förslag som vi fick några timmar på oss att bearbeta, är att det helt och hållet vill runda riksdagen som folkets yttersta representant”, skrev moderatledaren Ulf Kristersson på Facebook.

– Regeringens förslag är ett kraftfull överförande av makt från riksdag till regering. Vi har haft en stor enighet i Sverige och det har varit en styrka. Det finns ingen anledning att ändra på det, sade Jonas Sjöstedt till DN tidigare på lördagen.

Huruvida formuleringen om att riksdagen ska ha sista ordet har lagts till på grund av de andra partiernas kritik kommenterar inte socialminister Lena Hallengren (S):

– Det har aldrig någonsin varit aktuellt att begränsa demokratiska fri- och rättigheter och något sådant skulle den här regeringen aldrig föreslå, säger Lena Hallengren och fortsätter:

– Det är samtidigt viktigt att belysa att viruset aldrig tar hänsyn till beredskapsprocesser. Det handlar bara om att vi gjort vad vi kan för att begränsa spridningen.

Den nya lagen ska enligt förslaget införas omedelbart och gälla i tre månaders tid. Regeringen skriver att spridningen av covid-19 visar att ”befintlig smittskyddslagstiftning inte är tillräcklig för att möta de utmaningar som virusutbrottet innebär”.

– Utifrån det allvarliga läge som nu råder måste vi förbereda oss på att regeringen kan behöva utökat samhälleligt mandat. Det här är ett förslag att utöka regeringens befogenheter som är kopplat till smittskyddslagstiftningen. Det kan handla om att stänga ned hamn, köpcentrum eller restauranger, säger Hallengren.

Förslaget har tagits fram på ovanligt kort tid, förklarar Lena Hallengren. Under fredagen var det ute på remiss hos oppositionen, något som Expressen var först att rapportera om. Det ska nu granskas av lagrådet och blir sedan en proposition som läggs fram för omröstning i riksdagen.

– Under den senaste tiden har på kort tid många historiska beslut fattats. Det är viktigt att säga att man inte kan ha samma omfattande processer i detta allvarliga läge, säger Lena Hallengren och fortsätter:

– Men det finns en ordning för hur vi ska snabba på processen. Den här produkten ska först gå via lagrådet som ska säga om man kan göra såhär och sedan tas den via riksdagen. Regeringen kan aldrig fatta sådana här beslut själv.

Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, säger att regeringens förslag syftar till att få lagstöd för mer kraftfulla åtgärder som den menar att den inte har i nuläget.

– Det har hängt lite i luften varför restauranger får hålla öppet trots rekommendationer från myndigheterna, och det får vi kanske ett svar på här, när de skriver att det finns oklart lagstöd för sådant. Det kan vara så att de ville stänga en del av de verksamheter som nämns i förslaget tidigare, men att de känner att de inte har kunnat, säger han.

En fråga som väcks när han läser lagförslaget är huruvida Sverige inte har haft rätt lagstiftning på plats tidigare, och i vilken mån nuvarande lagstiftning inte räcker till.

– Kanske gör regeringen rätt bedömning av vad nuvarande lag medger respektive inte medger. Men frågan är om man förlorar värdefull tid när man ska få igenom en helt ny lagstiftning. Om man ville vidta de här åtgärderna tidigare men vi inte har haft lagstiftningen på plats, så är det ett problem.

Den del i texten som säger att riksdagen kan upphäva regeringens beslut är ett viktigt tillägg, menar Mark Klamberg.

– Man kan fundera på om de borde ha gjort det ännu lättare för riksdagen att ha inflytande över besluten. Men på det här sättet kan i alla fall riksdagen säga sitt.

Förslaget gör det tydligt att det är regeringen som sitter i förarsätet i hanteringen av coronakrisen, säger Mark Klamberg. Han kallar förslaget historiskt.

– Det är omfattande åtgärder. Men det känns ändå som att man försöker gå så mjukt fram som möjligt. Den här lagen är ju helt kopplad till smittskyddslagen och det är väldigt tydligt att den bara kan användas för att bekämpa spridningen av covid-19. Men det kan få väldigt stora konsekvenser för enskilda och företag.

Läs mer: Regeringen vill ha ökad makt att fatta beslut om pandemin

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt