Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ulf Kristersson: ”Nej, jag tänker inte samtala med Sverigedemokraterna”

Ulf Kristersson har väckt stora förhoppningar i M. Här i kulverten mellan riksdagshuset och Moderaternas riksdagskansli vid Mynttorget.
Ulf Kristersson har väckt stora förhoppningar i M. Här i kulverten mellan riksdagshuset och Moderaternas riksdagskansli vid Mynttorget. Other: Roger Turesson

○ Moderaternas nya partiledare Ulf Kristersson sänder ett tydligt budskap till statsministern: Regeringens dagar är räknade.

○ Men han tänker inte ta hjälp av SD-ledaren Jimmie Åkesson för att nå regeringsmakten.

○ – Jag tänker inte samtala eller förhandla eller kompromissa med Sverigedemokraterna, säger Ulf Kristersson i en stor DN-intervju.

Samtidshistoria sitter i de ljusblå väggarna, när Ulf Kristersson tar emot DN i sitt nya rymliga arbetsrum vid Mynttorget. Det var i de här lokalerna som Fredrik Reinfeldt lade grunden till Nya Moderaterna och samarbetet i den borgerliga alliansen. Det var här som Anna Kinberg Batra drömde om att bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

Den 1 oktober utsågs den tidigare finansministerkandidaten Ulf Kristersson till ny partiledare för Moderaterna. Det blev bara första dagen på en månad i mycket högt tempo.

–  Vi har byggt laget och vi har byggt om laget. Det är det absolut viktigaste. Sedan har det varit viktigt i det här läget att ingjuta lite nytt mod, säger han.

Vad har varit det svåraste?

– Jag har jobbat snävt och djupt på ett antal områden, hela välfärdspolitiken och all ekonomisk politik. Jag är rätt van vid att gå långt ned i grafer och excelark och koncentrera mig styckvis. Nu är det självklart att man ska täcka allting och man kan få frågor om precis vad som helst. En annan skillnad är att jag inte är van vid att bli stoppad på stan tio gånger samma dag. I allt väsentligt är det vänligt och trevligt, men människor har synpunkter precis hela tiden.

Kan du ge oss ett ärligt svar om när du känner att du är ute på hal is?

–  Jag känner inte att jag är ute på hal is någonstans. Men det är ingen tvekan om att det är flera områden som jag aldrig jobbat i detalj med själv. Jag har alltid varit intresserad av utrikesfrågor, men jag har aldrig jobbat med internationell politik i dess allra mest klassiska mening. Jag har sysslat väldigt lite med rena justitiefrågor.

Nu drillas Ulf Kristersson internt för att bredda sitt sakpolitiska register. Det finns ett program, där han bockar av område efter område med sina medarbetare och företrädare.

– Vi går systematiskt igenom alla stora områden som jag själv inte känner att jag verkligen i grund och botten har en djup förståelse för. Jag ska inte förneka att det är en omställning. Men jag har en ganska snabb inlärningskurva, säger han.

Enligt DN/Ipsos har stödet för Moderaterna stigit från 16 till 22 procent bara den första månaden med Ulf Kristersson som partiledare.

Det är siffror som han försöker behålla distansen till.

– Om man har haft en längre svacka så är det kul om människor upplever att vi nu har åtminstone lite fart framåt. Men opinionsmätningar är förrädiska, säger han.

Han kan inte låta bli att spricka upp i sitt karakteristiska leende, från kindben till kindben, när han pratar om den senaste månaden: Plötsligt stod han där i SVT:s partiledardebatt. Och plötsligt satt han där vid mötesbordet med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och de andra liberalkonservativa partitopparna i Bryssel.

– Det är några av livets debuter som måste begås även i fullvuxen ålder. Jättekul men omtumlande, säger han.

Du var påtagligt rörd när du klev upp på scenen efter partiledarvalet på extrastämman. Hur gick tankarna då?

– Det var en väldigt speciell känsla. Den är svår att föreställa sig. Jag tycker ändå att jag hade förberett mig så gott man kan veckan innan. Men man står där och det är en känsla av enorma förväntningar. Och där sitter alla företrädare som har gjort det här förut. De ler. För de vet precis det som jag nu vet, men som ingen annan kan känna.

Ulf Kristersson
Ulf Kristersson Foto: Roger Turesson

Du fick stort genomslag när du efterlyste fler vuxna i rummet. Vad har du fått för reaktioner?

– Det är uppenbart att det finns en upplevelse av att det saknas i svensk politik. Att det är ständiga anklagelser, att det är nästan avsiktliga missförstånd. Jag tycker: Lite mer glädje i politiken! Låt oss tycka olika men åtminstone diskutera med viss entusiasm dessa olikheter.

Hoppfullhet är ett ord som återkommer i dina tal. Är det något som Moderaterna slarvat bort?

– Ja, det tycker jag. Eller så har vi menat det, men inte lyckats uttrycka det. Om man pratar om problem som är hyggligt stora så tenderar man, i sin iver att beskriva varför problemen är så allvarliga, att nästan oavsiktligt beskriva dem som olösbara. Där har vi en historia av att både se problem och att hela tiden peka på att det finns vägar ut ur problemen.

När tappade ni bort det perspektivet?

– Åtta års dagligt regerande gör att man blir väldigt fylld av: Vilka kriser ska vi möta i dag? Jag tror inte att det är konstigare än så.

Och under de senaste åren?

– Så tycker jag att vi kanske ägnat för lite möda åt att se allting som är spännande och löftesrikt.

Det var moderater i Stockholmsregionen som gick i spetsen för upproret mot Anna Kinberg Batra. De kom från traditionellt starka fästen där stödet för partiet försvagats under ganska lång tid.

Många av dem reagerade starkt på beskeden den 19 januari i år, när Kinberg Batra inte bara meddelade att Moderaterna ville se en gemensam alliansbudget utan också hävde samtalsförbudet mot Sverigedemokraterna.

Ulf Kristersson ingick i den partiledning som låg bakom strategibytet.

Men han tycker att det blev fel.

– Det viktiga beskedet den 19 januari det var att vi tycker att alliansen gemensamt ska stå för sin egen politik. Att det kom för många att tolkas som att Moderaterna borde samarbeta med Sverigedemokraterna var otroligt olyckligt. Andemeningen var att alliansen ska stå för sin politik, säger han.

Men det fanns en andra punkt på presskonferensen, som gick ut på att samtalsförbudet med Sverigedemokraterna hävdes. Vad gäller där?

– Jag hade aldrig uttryckt mig på det sättet. Jag tycker att det var ett olyckligt sätt att uttrycka sig. Det återspeglade inte en ambition från Moderaternas sida. I utskotten har ju människor suttit och diskuterat vanliga frågor hela tiden. Men om man menar vilka man är beredd att göra politiska överenskommelser med, för att forma majoriteter, då är det entydigt för Moderaterna att det är inom alliansen vi gör detta.

Hur ambitiösa gemensamma svar vill du att alliansen ska lämna inför valet?

– Vi pratar om det just nu. Inget är ristat i sten. Historiskt har vi haft alltifrån bara en gemensam artikel till färdig förhandlad budget. Om jag får önska så skulle jag önska att alliansen lämnar gemensamma besked i de stora framtidsfrågorna.

Ett gemensamt valmanifest?

– Ja, vi brukar kalla det för det. Jag tycker att det ska vara så pass ambitiöst att man ser framför sig att med en alliansregering får man den här färdriktningen i de stora politiska frågorna för Sverige. Det handlar om den grundläggande ekonomiska politiken. Integrationspolitiken och jobben och bidragen. Rättsstaten, vad ska vi göra för att förstärka rättskedjan i Sverige, beivra brott och se till att man kan leva tryggt och säkert i Sverige. Gärna också företagsamheten.

Hur viktigt är det med gemensamma besked i regeringsfrågan?

– Jag skulle ju vilja se att vi har en gemensam beskrivning där också och jag tycker att vi har kommit en bra bit på väg. Ta bara en sådant här helt fundamentalt besked att vi kommer gemensamt vägra upprepa den här mandatperiodens misstag, att tillåta socialdemokraterna att regera mot den här riksdagens majoritet. Vi kommer att rösta nej till Stefan Löfven som ny regeringsbildare. Med all tillgänglig information vi har just nu så kan Stefan Löfven räkna ned dagarna av sin regeringstid. Den kommer att sluta dagen efter valet. Med alla rimliga mått mätt är den här regeringens dagar räknade.

Ulf Kristersson
Ulf Kristersson Foto: Roger Turesson

Hösten 2014 valde allianspartierna att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Bara Sverigedemokraterna röstade nej.

Det var ett misstag, enligt Ulf Kristersson.

– Vi borde inte ha släppt fram en sådan regering. Men i alliansens fall är det nästan tvärtom. Vi kan inte gå in i ett val och på förhand säga att vi tänker lägga ned våra röster om Socialdemokraterna inte vill se en alliansregering. Alliansen är med alla rimliga mått väldigt mycket större än vad socialdemokraterna är. Vi ska känna ansvar för att styra det här landet, säger han.

Centerpartiet och Liberalerna har sagt att de vill att alliansen förhandlar med Socialdemokraterna, om de borgerliga partierna misslyckas med att bli större än de tre rödgröna partierna i valet 2018. De vill inte sätta sig i en regering som riskerar att bli beroende av Sverigedemokraternas aktiva stöd i varje omröstning i riksdagen.

Moderaterna och Ulf Kristersson varnar för att ge Socialdemokraterna vetorätt om nästa regering.

– Finns det en majoritet för att avsätta regeringen och finns det en stark grund för en alliansregering, då kommer jag alltid att stå för att jag vill att vi ska använda oss av den. Då får Socialdemokraterna säga att ”vi tänker tillsammans med Sverigedemokraterna stoppa er”.

Vilka samtal är du beredd att föra med Sverigedemokraterna?

– Nej, jag tänker inte samtala eller förhandla eller kompromissa med Sverigedemokraterna. Jag tycker att det har varit en vantolkning eller möjligen en slarvighet från vår sida.

Det var många signaler.

– Många signaler. Det köper jag. Det har blivit en otydlighet och jag är väldigt mån om att den inte ska finnas där. Våra samtal och våra kompromisser och våra förhandlingar, de sker med alliansen. Sedan är vi helt inriktade på att vi vill bli så stora som över huvud taget är möjligt för att öka sannolikheten för en hållfast alliansregering och en hållfast allianspolitik. Sedan får vi diskutera hur vi gör som allians i olika tänkbara scenarier.

Men hur isolerade kan Sverigedemokraterna hållas?

– Vi hoppar från extremer. Att landa i decemberöverenskommelsen och därmed försöka låtsas att det inte finns ett parti som folk har röstat på, det var av alla möjliga skäl dumt. Det betyder inte att man ska förändra sina grundläggande värderingar i sin politik. Vi vill inte diskutera regeringsbildning eller budget eller praktisk politik med Sverigedemokraterna. Det vill vi göra i alliansen. Hur sedan alliansen gemensamt ska göra vid olika tänkbara valresultat, det kan bara vara besked som kommer från alliansen. Där är vi inte ännu. I alla fall inte hela vägen fram. Vi har kommit mycket längre nu än vi har kommit tidigare.

Är det då skillnad där på att prata med Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna i nästa steg?

– Ja, det tycker jag nog att det är. I antal långsiktiga frågeställningar finns det skäl för alliansen att göra överenskommelser med Socialdemokraterna för att få stabilitet i svensk politik. Där tycker jag att det snarare är Socialdemokraterna som i dag inte riktigt svarar mot ett sånt behov. De har gjort det mycket svårare genom att sätta sig med Vänsterpartiet som något slags vetorättsinnehavare. Förutom alla principiella invändningar som jag har mot Sverigedemokraterna, så skulle jag aldrig vilja låta Sverigedemokraterna få det inflytande över svensk politik som Socialdemokraterna har gett Vänsterpartiet.

Där är Socialdemokraterna mer intressanta som samtalspartner än vad Sverigedemokraterna är?

– Ja, i ett antal långsiktiga frågeställningar måste det råda stabilitet över lång tid. Men då är det alliansen som gör det gemensamt. Socialdemokraterna måste på allvar ställa sig frågan om de är beredda att stoppa en alliansregering och en alliansbudget tillsammans med Sverigedemokraterna.

I sitt installationstal slog Ulf Kristersson fast att hans enda kristallklara mål för valet 2018 var en ny alliansregering. Frågan är om den moderata partistämman i mitten av oktober innebar steg i rätt riktning för det projektet.

Partiet skärpte migrationspolitiken rejält. Moderaterna vill ersätta den nuvarande asylinvandringen med ett system med kvotflyktingar. Det är ett förslag som fått hård kritik från bland annat Liberalerna.

– Att göra som vi gör i dag, att vi stramar åt riktigt hårt men låtsas som att själva asylsystemet fungerar, det är att sticka huvudet i sanden. Dagens asylsystem är inte gjort för de flyktingströmmar som vi har i dag i världen, och det måste anpassas, säger Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson
Ulf Kristersson Foto: Roger Turesson

Kan du klargöra skillnaden mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna?

– Vi tar hela utgångspunkten i att Sverige är en del av den stora världen. Vi vill i grund och botten ha så stor öppenhet som möjlighet, vi vill att människor ska kunna komma till Sverige och jobba här och försörja sig själva och bli en del av allt detta. Vi gillar internationaliseringen. Man kan ha många synpunkter på Sverigedemokraterna. De gillar inte i grund och botten att Sverige är en del av internationaliseringen. Det är en fundamental skillnad. Det andra är ju att vi letar konstruktiva lösningar på detta. Hur tar vi vårt delansvar i en värld som är ganska problematisk?

Är det möjligt att komma överens om migrationen med de andra allianspartierna?

– Ja, det är jag övertygad om. Jag tycker att vi står rätt nära varandra. Jag noterar att även Centerpartiet har börjat tala om en långsiktig asylpolitik. Inte minst efter vad som hände 2015 finns det en internationellt orienterad men ändå pragmatisk syn på de här frågorna. De frågorna är inte svartvita, de lämpar sig osedvanligt dåligt för idealism eller brutalitet.

Du vill att alliansen gör upp över blockgränsen om migrationspolitiken. Vad uppfattar du för svar från Stefan Löfven?

– Inget alls så vitt jag vet. Det fanns en antydan till ett svar häromdan som jag inte riktigt förstod, men det gick ut på att Miljöpartiet var ett hinder. Och det var väl en rimlig synpunkt.

Hur tolkar du det?

– Det är ett återkommande problem i olika frågor att den här regeringen inte är riktigt möjlig att göra upp med. I den här frågan skulle jag tro att Miljöpartiet inte är en möjlig part att skapa en långsiktig migrationspolitik med. I andra mer ekonomiska frågor har det varit Vänsterpartiet. Bostadspolitiken är det andra området som jag pekat ut. Det skulle vara väldigt bra med långsiktiga spelregler i en sådan fundamental fråga. Vänsterpartiet gjorde det omöjligt.

Du har mött Stefan Löfven. Hur har det varit?

– Debatterna är som jag hade väntat mig. Det är kanske inte så väldigt inspirerande. Han håller sig väldigt mycket till det lite slagordsmässiga. Sedan så har vi haft en första sittning på tu man hand. Mest för att … ja, vi hade aldrig talats vid på tu man hand förut. Det har varit helt okej och korrekt. När det gäller frågor om rikets säkerhet och landets långsiktiga intressen måste man också kunna diskutera i förtrolig ton vad man gemensamt har att ansvara för.

Fakta.Ulf Kristersson

Född: I slutet av december 1963 i Lund. Uppvuxen i Torshälla norr om Eskilstuna.

Familj: Hustrun Birgitta Ed. Tre barn.

Bor: I villa i Strängnäs.

Karriär: Civilekonom från Uppsala universitet. Ordförande för Muf från 1988 till 1992. Riksdagsledamot 1991–2000, därefter kommunikationsdirektör på Connecta/Adcore. Finanskommunalråd i Strängnäs från 2003, socialborgarråd i Stockholm efter 2006. Socialförsäkringsminister 2010. Ekonomiskpolitisk talesperson 2014. Har även varit ordförande för Adoptionscentrum och marknadschef för näringslivets tankesmedja Timbro.

Kontroverser: Jämförde svenska välfärdssystemet med apartheid i boken ”Non-working generation” 1994. Har fått ett par ifrågasatta lägenhetskontrakt i Stockholm. Uppmärksammades i september i år av TV4 för sina många taxiresor.

På fritiden: Är gammal tävlingsgymnast som numera ägnar sig åt tennis och löpning samt jakt och lyssnar på svensk rock- och popmusik.

Aktuell: Moderatledare sedan en månad tillbaka.

Fakta.Ulf Kristerssons första månad

Foto:

1 oktober

Blev partiledare

Ulf Kristersson utsågs till ny Moderatledare efter Anna Kinberg Batra (bilden) vid en extrastämma i centrala Stockholm. I installationstalet lovade han att Moderaterna ska vara ett parti för hoppfulla och att det behövs ”vuxna i rummet” i svensk politik. Han betonade också att hans enda kristallklara mål inför valet 2018 är att bilda en ny alliansregering.

Foto: Nicklas Thegerström

3 oktober

Möblerade om i M-toppen

Ommöblering i partitoppen. Gunnar Strömmer blev ny partisekreterare, Tobias Billström blev gruppledare i riksdagen och Elisabeth Svantesson (bilden) övertog som väntat uppdraget som moderat finansministerkandidat.

8 oktober

Debuterade i tv-debatten

Partiledardebatt i SVT:s Agenda. Ulf Kristersson inledde med en attack på statsminister Stefan Löfven om jobb och välfärd:

”Ni tar knappt ordet integration i er mun”, hävdade moderatledaren.

Enligt mätningarna från Expressen/Demoskop och Aftonbladet/Inizio blev Kristersson debattens vinnare.

11 oktober

Debuterade i riksdagsdebatten

Partiledardebatt i riksdagen och Ulf Kristersson lade fokus på invandringen och kom med en invit till statsministern.

”Jag vill att alliansen och Socialdemokraterna tar ansvar för en gemensam realistisk migrationspolitik”, sa han.

14 oktober

Talade på M-stämman

Stefan Löfven håller tummarna. Vi kavlar upp ärmarna.

Ulf Kristersson på den moderata partistämman i Örebro.

M-stämman beslöt bland annat att satsa stora resurser på polisen, införa ett nationellt förbud mot tiggeri och skärpta straff för människor som döms för många brott. Moderaterna ställde sig också bakom förslaget att rikta om flyktingpolitiken från asylinvandring till kvotflyktingar. Dessutom sa partiet ja till ett nytt jobbskatteavdrag och bidragstak och ändringar i turordningsreglerna.

Foto: Markus Schreiber

19 oktober

Besökte Bryssel

Ulf Kristersson fick bland annat växla några ord med Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid de kristdemokratiska och liberalkonservativa partiledarnas möte i EPP-gruppen i Bryssel.

 

Foto: Martina Warenfeldt

26 oktober

Kompletterade M-ledningen

Irene Svenonius, landstingsråd från Stockholm, samt Anna Tenje (bilden), kommunalråd från Växjö, tog plats i partiledningen. Därmed dämpades riksdagsfixeringen och mansdominansen i den nya partitoppen.

30 oktober

Duellerade med Löfven

Ulf Kristersson mötte Stefan Löfven i duell i TV4.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.