Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 05:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ulf-kristersson-s-maste-valja-oss-eller-mp/

Sverige

Ulf Kristersson: S måste välja – oss eller MP

Foto: Alexander Mahmoud

Moderaterna står fast vid att de inte kommer förhandla med regeringen om migrationspolitiken om Miljöpartiet finns med i bilden. Under tisdagens partiledarintervjuer kritiserar Ulf Kristersson regeringssamarbetet. 

– Man kan inte sitta i samma regering om man inte kan komma överens kring viktiga beslut, säger han till Sveriges Radio Ekot. 

Just nu pågår intensiva förhandlingar om Sveriges migrationspolitik. Under måndagen uppgav Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard att Socialdemokraterna på migrationskommitténs möte i torsdags gav garantier för att de är redo att gå vidare med ett förslag utan Miljöpartiet.  

För att vara säkra på att Socialdemokraterna står fast vid löftet kräver Moderaterna skriftlig dokumentation, ett krav som Ulf Kristersson upprepar under tisdagens partiledarintervjuer.

– Det återstår att se om vi får de här garantierna. Vi gör inga låtsasförhandlingar i en kommitté. Vi förhandlar om den riktiga lagen, inte om en pappersprodukt, säger han till TV4.

– Jag tror att Moderaterna och Socialdemokraterna i grunden tycker ganska lika. Men Socialdemokraterna måste bestämma sig för om de vill göra upp med oss eller om Miljöpartiet ska ha vetorätt på migrationspolitiken.

Enligt Ulf Kristersson finns det goda möjligheter för M att komma överens med S om ett volymmål, trots att partierna i dagsläget ligger långt ifrån varandra när det gället antalet.

– Vi verkar båda tycka att givet de integrationsproblem som finns måste vi bestämma hur många Sverige klara av att ta in. Vår grundinställning är att vi inte bör ha en migrationspolitik som avviker från våra nordiska grannar. Sen kan den förändras över tid. Om vi får en situation där många jobbar, där vi har färre integrationsproblem, då kan Sverige ta emot fler.

Kristersson förtydligar att det är uteslutet att förhandla med MP kring migrationspolitiken. Han kritiserar även regeringssamarbetet och menar att regeringspartierna ligger för långt ifrån varandra när det kommer till grundläggande värderingar, något som blockerar viktiga beslut. 

– Man kan inte sitta i samma regering om man inte kan komma överens kring viktiga beslut, säger han till Sveriges Radio Ekot. 

Till SVT Morgonstudion säger Kristersson att Moderaternas syfte med att villkora samarbetet kring migrationspolitiken, och de spänningar de riskerar att bidra till mellan S och M, syftar till att lösa integrationsfrågan.

– Vi är inte ute efter att spräcka regeringen, utan vi vill lösa integrationsproblematiken efter många års paralysering. 

I intervjun med Ekot säger Kristersson att han ser framför sig en period av parlamentarism, med regelbundna diskussioner mellan partierna. 

– Det tycker jag att coronakrisen har visat, vi samlas varje vecka och diskuterar allihop.

Kristersson menar att en minoritetsregering måste vara beredd att diskutera viktiga frågor, även budgetfrågor, med andra partier. I samband med det säger han att han är beredd att diskutera sådana frågor med Sverigedemokraterna, men att han inte kan tänka sig att sitta i en regering med dem.

– Regering bildar man med partier som man kan kompromissa med kring allt. Det finns många internationella frågor där vi tycker rejält olika. 

Att Kristersson inför förra valet sa tvärtom, att ett samarbete med SD var otänkbart, förklarar han med att det var ett gemensamt besked från Alliansen. 

– Jag har hela tiden tyckt att man kan samarbeta med partier i sakfrågor där man tycker lika eller ganska lika, säger han till Ekot. 

Läs mer: Isabella Lövin om migrationspolitiken: Finns en gräns för varje parti 

Läs mer: Moderaterna bör glömma SD och satsa på ekonomin 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt