Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ulla-andersson-lovar-fler-attacker-mot-regeringen/

Svensk politik

Ulla Andersson lovar fler attacker mot regeringen

Ulla Andersson tackar nej till att efterträda Jonas Sjöstedt.
Ulla Andersson tackar nej till att efterträda Jonas Sjöstedt. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ulla Andersson säger nej till att bli Vänsterpartiets nästa ledare, men lovar att fortsätta sätta käppar i hjulet för regeringens politik.

– Det finns mycket behov i välfärden och det är klart att det behövs mer pengar, säger hon.

Ulla Andersson meddelade på tisdagskvällen att hon inte kandiderar till att efterträda Jonas Sjöstedt som partiledare för Vänsterpartiet. Hon anger den egna hälsan, omsorg om familjen och en lust att fortsätta med ekonomisk politik som huvudorsaker bakom beslutet.

– Jag tycker att vi har gjort stor skillnad i den ekonomiska politiken och jag vill fortsätta med det, säger Ulla Andersson.

Före jul hotade Vänsterpartiet arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) med misstroendevotum om regeringen inte ändrade planerna på att reformera Arbetsförmedlingen. För två veckor sedan gick V ihop med Moderaterna och Kristdemokraterna, och fick även stöd av Sverigedemokraterna, för att tvinga fram en extra ändringsbudget med mer pengar till välfärden.

– Den här mandatperioden har vi stoppat kaosprivatiseringen av Arbetsförmedlingen och sett till att det kommit nya miljarder till välfärden. Jag tycker att det finns väldigt mycket mer att göra, säger Ulla Andersson.

– Det som gjorde att vi hamnade där vi hamnade var att januaripartierna prioriterade skattesänkningar i en tid när nästan varenda kommun i landet tvingades göra stora nedskärningar. Då har vi ett ansvar att agera, fortsätter hon.

Ser du några fler möjligheter att göra utbrytningar ur regeringens budget för att få fram pengar till era prioriteringar?

– Det finns mycket behov i välfärden och det är klart att det behövs mer pengar. Vi ska göra vad vi kan för att pressa fram det.

Hur ser du på möjligheten för en minoritetsregering att lägga fram en budget när oppositionen bryter ut enskildheter?

– Om inte januarigänget hade agerat på det sätt de gjorde hade vi inte hamnat här. Vi har pressat regeringen hela hösten om att det behövs mer pengar till välfärden men man vägrade. Hur kan Socialdemokraterna vägra att lägga fram mer pengar till välfärden när det sveper fram nedskärningar? Och så står man där och har gynnat de välbeställda i Danderyd. För mig är det obegripligt att man kan bete sig på det sättet.

– Regeringspartierna får lyssna på opinionen. En extra ändringsbudget är ett verktyg som riksdagen har. Det är ett verktyg som man kan använda om det absolut behövs.

Ser du några problem för er att gå ihop med era huvudmotståndare mot regeringen?

– Om vi har gemensamma uppfattningar i sakfrågor tycker jag att vi kan agera tillsammans. Om vi kommer fram till att välfärden behöver mer resurser, varför ska vi då inte kunna agera tillsammans? S har ju börjat förhandla med ett parti som ligger till höger om Moderaterna. Då kan vi förhandla om en politik som går till vänster. Det är ett ansvar vi har.

Ulla Andersson ställer sig bakom vice partiledaren Nooshi Dadgostar, som i måndags meddelade att hon kandiderar till partiledarposten. 

– Nooshi är väldigt intelligent och klok och har en analysförmåga som få. Hon har också värme och humor, säger Ulla Andersson.

Ulla Andersson kandiderar nu till en plats i V:s partistyrelse och även till partiets verkställande utskott.

Läs mer: S hot efter budgetbråket: ”Får fundera på om det är möjligt att styra”