Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ullenhag : Det här skadar hela staten

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) har engagerat sig i romers rättigheter. Nu säger han att polisens register skadar förtroendet för regeringen och hela staten. Justitieminister Beatrice Ask (M) kräver alla fakta på bordet.

Erik Ullenhag är i Malmö i en vecka för att lära sig hur staden arbetar för att bryta utanförskap. Men hans vistelse har hamnat i ett helt annat ljus efter DN:s avslöjande om att polisen i Skåne haft ett register över romer.

– Jag blev upprörd när jag läste om det. Det här är registrering på etnisk grund, det är olagligt. Jag blir ledsen, det finns ju en historia med övergrepp som drabbat romer, säger Erik Ullenhag till DN.

Hur påverkar det här romers förtroende för regeringen?

– Det påverkar förtroendet negativt för staten och hela samhället. Vi ska komma ihåg att den romska gruppen drabbats av tvångssteriliseringar och diskriminering tidigare. Det finns redan ett stort förtroendegap.

Hur ska du vinna tillbaka förtroendet?

– Min uppgift att överbrygga det här misstroendet blir ännu viktigare. Det första steget är att polisen måste gå till botten med det här. Det är olagligt och helt oacceptabelt. Sen måste vi fortsätta jobba långsiktigt med att kartlägga tidigare övergrepp.

Dina projekt med romer, som vitboken över historiska övergrepp, hotas nu av avhopp.

– Jag hoppas verkligen att det arbetet kan fortsätta, men jag vill föra den diskussionen direkt med romska företrädare.

Justitieminister Beatrice Ask har på morgonen krävt alla fakta på bordet om polisens register över romer.

– I det moderna Sverige är det inte tillåtet att registrera människor på grundval av den här typen av uppgifter. Det finns noggranna regler och de ska följas, säger hon till DN.se.

Utifrån de uppgifter som hittills kommit fram om Skånepolisens register över romer menar justitieminister Beatrice Ask att det handlar om ett lagbrott.

– Det synes vara emot de regler, den lag som gäller för polisens personuppgifter, säger hon.
– I det moderna Sverige är det inte tillåtet att registrera människor på grundval av den här typen av uppgifter. Det finns noggranna regler och de ska följas.

Beatrice Ask befinner sig i Norge och har bett om en ”ordentlig genomgång” av vad som hänt.

– Nu får man plocka fram allting, här måste man vända på varje sten. Det är viktigt att polisen arbetar efter de lagar och regler som gäller. Det behövs också fakta så att människor ska kunna känna tillit till verksamheten, säger hon.

Cecilia Malmström (FP) är EU-kommissionär för inrikesfrågor, vilket innebär att hon bland annat ansvarar för frågor om polissamarbete och migration. Senast den 26 juni skrev hon ett långt inlägg på sin blogg om insatser för romer i EU. Hon har varit kritisk mot bland annat den franska regeringens attityd mot romer.

Avslöjandet om den svenska polisens register har gjort henne upprörd.

– Jag tycker att det låter helt oerhört. Det stinker 1930-tal. Det är mycket märkligt, jag ser ingen polisiär användning för det.

Hon vill inte säga om avslöjandet om den svenska polisen kommer få några konsekvenser inom kommissionen. Något formellt ärende har det inte blivit ännu.

– Det finns EU-regler kring diskriminering och etnisk profilering, men vi måste veta mer. Det viktiga nu är att svenska myndigheter utreder vad som finns och hur det använts, säger Cecilia Malmström.

Sverige har velat profilera sig som ett föregångsland i kampen mot diskriminering. Vilka följder avslöjandet kan få för Sverige inom EU är oklart.

– Det är för tidigt att säga. Men generellt finns det stora bekymmer för romer i hela Europa. Det är en fråga som står väldigt högt på dagordningen, säger Cecilia Malmström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.