Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 01:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/umea-fallskarmsklubb-gjorde-forsta-hoppet-efter-flygolyckan/

Sverige

Umeå fallskärmsklubb gjorde första hoppet efter flygolyckan

00:54. Umeå fallskärmsklubb gjorde sitt första hopp tillsammans efter flygolyckan.

Drygt tre veckor har gått sedan flygolyckan i Umeå, där nio personer miste livet. På tisdagen gjorde Umeå fallskärmsklubb sitt första hopp tillsammans efter tragedin.    

– Det var känslosamt och högtidligt och det blev en fin stund, säger Johan Hellström, chefsinstruktör i klubben.

Medlemmar i Umeå fallskärmsklubb har gjort fallskärmshopp på andra klubbar efter flygolyckan den 14 juli, men tisdagens hopp var det första som genomfördes tillsammans i Umeå.

– Det var ett övningshopp med mycket känslor, det var väldigt känslosamt, säger Johan Hellström.

Övningshoppet genomfördes som träning inför en uppvisning i Piteå på torsdag, där fyra fallskärmshoppare från klubben ska medverka, däribland Johan Hellström.

– Vi har fått låna ett flygplan från Sundsvalls fallskärmsklubb fram till på torsdag så att vi kan träna, säger han.

Johan Hellström gjorde på tisdagen sitt första fallskärmshopp i Umeå efter olyckan. Foto: Privat.

Uppvisningen i Piteå var inplanerad innan olyckan inträffade och Johan Hellström säger att de, trots det inträffade, kommit fram till beslutet att genomföra den.

– Det vore trist att ställa in och vi vill gärna göra den. Det är också vad våra omkomna vänner hade velat att vi skulle göra, säger han.

En av de som förolyckades i olyckan hade en ny fallskärm som han inte hunnit hoppa med, berättar Johan Hellström vidare.

– Jag lovade de anhöriga att använda den nästa gång vi hoppade och nu gjorde vi det. Det var skönt att så många anhöriga till honom var där och tittade i kväll. Det blev en fin stund, säger han.

Fallskärmsklubben har inte börjat med att göra ordinarie hopp och i nuläget finns inga beslut tagna för klubbens framtid. Fokus har legat på att hjälpa anhöriga. 

– Men jag har pratat med anhöriga om att vi skulle hoppa och alla är jätteglada över att vi är igång, även om det bara är för uppvisningen. Det var ett fint tillfälle att komma igång och samtidigt hedra våra vänner, säger Johan Hellström.

Läs mer:

Benjamin kan begravas i USA – efter vännernas insamling

Flygsäkerhetsmyndighet häver flygförbud för olycksplanet