Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Underrättelsechefen: Handgranater har blivit en trend

Linda Staaf, chef för underrättelseverksamheten vid polisens nationella operativa avdelning
Linda Staaf, chef för underrättelseverksamheten vid polisens nationella operativa avdelning Other: Thommy Tengborg/TT

Användningen av handgranater bland kriminella i Sverige har blivit en trend –  enligt polisen.

– Ingen annanstans i Europa ser vi samma utveckling, Sverige sticker definitivt ut, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenhet på polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Tillgången är stor och de är relativt billiga, livsfarliga vapen. I nästan samtliga fall handlar det om handgranater som kommer från Balkan, och de härrör från krigen som rasade mellan 1991 och 2001, enligt Noa.

Att de nu, drygt 15 år senare dyker upp i kriminella gängkonflikter och i attacker mot polishus och socialkontor, finns det ingen fastslagen förklaring till.

Läs mer: "Polisen: Handgranaterna måste bort från gatan”

– Vår bild är att det helt enkelt handlar om en trend. Några tongivande kriminella gäng har börjat använda dem och andra har följt efter. Kombination med att tillgången är stor och priset lågt gör att det också blivit enkelt, användningen har normaliserats i kriminella kretsar.

Det säger Linda Staaf, chef för Noas underrättelseenhet. Enligt dem tyder mycket på att den som köper illegala vapen ofta erbjuds att köpa handgranater – som ett slags ”extra tillbehör”.

Enligt Linda Staaf sticker Sverige ut bland länderna i Europa, ingen annan stans används handgranater på samma sätt. Enligt Staaf tyder det på att det handlar om just en trend:

– Den började för tre år sedan i södra Sverige, sedan har det vandrat uppåt i Sverige, spridit sig som modus vid attacker som oftast syftar till att hota och skrämma, säger Linda Staaf.

Några siffror på hur det ser ut i andra länder kan Noa dock inte presentera, man gör bedömningen att Sverige sticker ut på urval av de kontakter man har med olika underrättelsetjänster.

– Vi har också typiskt sett fler konflikter mellan olika kriminella nätverk än vad andra länder har. Vi tror också att det låga straffvärdet i Sverige spelat roll – något som nu har ändrats när vapenlagen skärptes den 1 januari, säger Linda Staaf.

I Sverige har alltså handgranaterna använts först som ett vapen i gångkonflikter, sedan, efter 2015, i även i attacker riktade mot myndigheter.

– Det är ett militärt vapen, det finns över huvud taget inget annat användningsområde. Vi kan också komma ihåg att de flesta handgranaterna är gamla och instabila. De är farliga att hantera även för dem som har utbildning för det, fortsätter Linda Staaf. 

Enligt henne har polisen sett flera fall där det är tydligt att de som använder eller förvarar dem inte själva förstår hur fariga de är.

– De kriminella bör förstå att de utsätter sig för en enorm risk at hantera dem.

Linda Staaf säger att polisen arbetar på bred front med frågan. Målet är att upptäcka och lagföra personer som för in illegala vapen i Sverige – innan deras ”varor” används.

– Vi har ett gott samarbete med myndigheterna på Balkan och givetvis även med Tullen. Det är av största vikt att vi bryter utvecklingen.

Vad kan den av regeringen föreslagna amnestin betyda?

– Det kan vi inte svara på  i nuläget. Det har aldrig tidigare genomförts en amnesti när det gäller handgranater, svarar Linda Staaf.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.