Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ung knivman häktad efter nya bevis om ålder

Den unge mannen dömdes för att ha knivskurit en ung kvinna i ansiktet, men han släpptes ur häktet eftersom hans ålder var oklar. På måndagen beslutade Svea hovrätt att mannen ska hållas häktad i väntan på ny rättegång.

DN berättade i söndags om fallet där den unge mannen fälldes för en brutal misshandel av en ung kvinna. Men Södertörns tingsrätt ansåg att den dömdes ålder inte var utredd. Han är asylsökande från Algeriet och har själv uppgett att han bara är 16 år.

Därför beslutade tingsrätten att döma honom till sluten ungdomsvård. Han släpptes ur häktet. Domstolen ogillade också kravet att han skulle utvisas.

Åklagaren har nu presenterat nya bevis för att mannen är äldre. Interpol i Algeriet har skickat uppgifter om att han är född år 1992 och alltså var 23 år när han angrep kvinnan.

Svea hovrätt bestämde först att häkta mannen i hans utevaro. Efter att han gripits hölls på måndagen en ny förhandling. Hovrätten beslutade att mannen ska vara fortsatt häktad. Rättegången om den grova misshandeln ska hållas den 9 februari.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.