Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ung kvinna död i stor trähusbrand i Eksjö

En kvinna i 25-årsåldern omkom i den omfattande branden som härjar i Gamla trästan i Eksjö. Branden spred sig till ett par av de omgivande trähusen men rapporteras vid 13.00-tiden vara under kontroll. Men allmänheten varnas fortfarande för den farliga röken och uppmanas att hålla sig inomhus.

Branden i Gamla stan i Eksjö är under kontroll, men ännu inte släckt. Det meddelade kommunens räddningschef Micael Carlsson vid en presskonferens som hölls gemensamt av kommunen, räddningstjänsterna och polisen vid lunch.

– Planen blev att begränsa branden till den först drabbade fastigheten, där vill jag påstå nu att vi har lyckats. Det har varit viss spridning till andra fastigheter men de bränderna har vi kunnat släcka ned, sade Micael Carlsson.

Mellan 80-100 brandmän har deltagit i arbetet, alla länets brandkårer.

Gamla staden i Eksjö grundades 1568 och beskrivs som en unik kulturskatt med en av Sveriges äldsta sammanhållna träbyggnader.

Läs mer: ”Gamla stan blir sig aldrig lik”.

I kyrkan på Stora torget i Eksjö höll kommunen ett informationsmöte på eftermiddagen. Uppslutningen var stor, runt 400 personer fanns på plats. Många fler än de 130 som är direkt drabbade av branden.

– Det är Eksjös själ som har eldhärjats, säger pastor Conny Hedengren, som även ingår i kommunens Posomgrupp.

Enligt Conny Hedengren var stämningen lugn under mötet där man även uttryckte sorg över att en ung människa har omkommit.

Trots att stora delar av den unika kulturstaden är förstörd är ortsborna ändå tacksamma över att räddningstjänsten så snabbt lyckades begränsa branden från att sprida sig ytterligare. Ett kvarter på ungefär 25x25 meter har eldhärjats. Men bedrövelsen är ändå stor över förlusten av kulturhistoria som präglar stadens identitet.

– Det är för sorgligt, det är en unik miljö, säger 97-åriga Sture Ahlstedt som har bott i Eksjö sedan 1937.

Brandorsaken är ännu inte känd, men branden började i en lägenhet som en kvinna i 25-årsåldern bodde i. Larmet kom strax före 06.00 på söndagsmorgonen, och när brandmännen kom till platsen var branden full utvecklad med lågor som slog ut genom fönstren åt tre håll, förklarar Micael Carlsson.

Man lyckades få ut kvinnan ur lägenheten men hon rapporterades senare vara död.

Branden startade i den största sammanhängande byggnaden i trästaden och lågorna tog sig snabbt upp på vinden och spred sig okontrollerat i byggnaden och till byggnader runtomkring.

Vid 10.30 - tiden gick myndigheterna ut i en varning till allmänheten att hålla sig inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilation om man bor eller befinner sig i området. De uppmanade också lyssna på radion, P4 Jönköping, eftersom det kan komma fler säkerhetsmeddelanden.

Det bor cirka 200 personer i de drabbade husen som evakuerades. De som behöver någonstans att bo får logi på vandrarhemmet Juventum genom kommunens försorg, meddelade kommunen på ett informationsmöte klockan 14.00. Det är ännu oklart när folk kan flytta tillbaka in i byggnaderna kring de nedbrunna husen.

– Det handlar om 15-20 stycken som kommunen ombesörjer boende för, resten har fixat boende själva hos vänner och anhöriga, säger Anette Stendahl, kommunikationsstrateg på Eksjö kommun.

Vattnet i Eksjö kan också vara missfärgat efter släckningsarbetet, men det är drickbart, meddelar kommunen.

Klockan 17.00 ska det vara ett nytt informationsmöte för de evakuerade.

– Det är räddningstjänsten som beslutar när det är säkert att flytta hem igen, säger Anette Stendahl.

Samuel Hansson bor med sin fru tvärs över gatan, cirka 25 meter från det hus där branden bröt ut.

- Det var vid halv sex som jag hörde några på gatan där nere som sa att det brinner och ”ring 112”. Jag kände en branddoft och såg en pelare med rök vid grannhuset. Jag väckte min fru och tog med allt vad vi behöver. Bröllopskortet var det enda som vi fick med oss, berättar han och fortsätter:

- Första instinkten var ”ut”, att komma i säkerhet och få min fru i säkerhet. Sedan ville jag veta vad det var för något och lyssnade på vad polisen sa. Nu är man lite chockad. Jag har inte smält det riktigt.

Markus Johansson äger hotellet Vaxblekaregården som ligger i närheten av de eldhärjade husen. Han väcktes klockan tio i sex på söndagsmorgonen av sin son som bor mitt emot fastigheten.

– Det är en rejäl brand. Det är en sådan hetta att elden snabbt sprider sig mellan trähusen. Det är allvarligt, sade Markus Johansson.

Markus Johanssons och andra som bor i fastigheten intill har evakuerats till Stora torget och militär har satts in för att vakta och hålla människor borta från brandområdet.

– Folk är bortplockade härifrån, alla är nyfikna givetvis, sade han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.