Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-15 07:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ung-man-doms-till-rattspsykiatrisk-vard-for-brutalt-knivmord-i-villaomrade/

Sverige

Ung man döms till rättspsykiatrisk vård för brutalt knivmord i villaområde

En 21-årig man döms till rättspsykiatrisk vård för ett uppmärksammat knivmord i Borås tidigare i år. Mannen har i polisförhör berättat att han hörde röster och hade vanföreställningar i samband med dådet. Offret, en äldre man, var ute på en förmiddagspromenad när han överfölls av 21-åringen och höggs till döds. 

– Jag vet inte varför jag gick ut egentligen, jag borde inte ha gått ut. 

Det är början av maj och på plan 3 i Borås polishus sitter en ung man i förhör. Förhörsledaren har bett honom berätta vad som egentligen hände den där dagen i mitten av februari. 

– Det... det var när jag var på väg ut, så tänkte redan då så. ”Det här är inte bra” liksom, svarar mannen, som i dag är 21 år gammal. 

Vad var det som inte kändes bra, undrar förhörsledaren. 

– Att jag har kniv på mig och så. 

Förhörsledaren: Hade du det i tanken då att du skulle skada nån? 

– Mm, ja.

I polisförhören berättar mannen att han dagarna innan mordet hade slutat med sin medicin och att han knappt sovit över huvud taget. Han hade mått psykiskt dåligt till och från i flera år. 

På morgonen samma dag som mordet inträffar får 21-åringen ett utbrott i skolan. Han åker hem men har svårt att komma till ro. När han lämnar lägenheten som han bor i tillsammans med sina föräldrar tar han en kniv med sig. 

Enligt polisens utredning kände inte mördaren och offret varandra. Den äldre mannen, pensionär sedan några år tillbaka, råkade bara befinna sig på helt fel plats vid helt fel tidpunkt. Han hade parkerat sin bil vid en mataffär och var ute på en promenad när han blev upphunnen av 21-åringen. Av obduktionsrapporten framgår att han fick ta emot 15 knivhugg. 

21-åringen flydde från platsen men kunde gripas två dagar senare i samband med ett besök hos sin psykolog. 

I de efterföljande polisförhören erkände han gärningen. Förutom erkännandet fanns även vittnesuppgifter och dna med i åklagarens bevisning. 

När mördaren, i polisförhören, fått frågan om varför han begick mordet har han haft svårt att formulera ett sammanhängande svar. Men en sak slår han fast:

– Jag hade inte kontroll över mig själv. 

Ämnen i artikeln

Borås
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt