Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ung man svårt sjuk i nya influensan

En 22-årig man från Östergötland vårdas i respirator efter att ha insjuknat i det som kallas svininfluensa. Han tros blivit smittad av en nära anhörig som varit på resa i medelhavsområdet.

Mannen kom till sjukhuset i fredags efter att han haft influensasymptom i några dagar. Han hade problem med andningen och luftvägarna och insjuknade snabbt. Han behandlades först med syrgas men det räckte inte. Sedan i tisdags vårdas han i respirator på intensivvårdsavdelningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

- Han har en allvarlig lugninflammation som kräver behandling i respirator. Vi bedömer i nuläget inte tillståndet som livshotande, men det är allvarligt, säger Christer Liedgren, chefläkare vid Vrinnevisjukhuset, till DN.se.

Mannen har inte varit utomlands nyligen själv, utan sjukhuset tror att mannen smittats av svininfluensan, även kallad den nya influensan A(H1N1), av en anhörig som varit på semester i medelhavsområdet. Den anhöriga hade endast lindriga influensasymptom och är nu frisk.

Christer Liedgren är inte förvånad över att ett så allvarlig fall nu drabbar Sverige. Och han menar att det bara är en tidsfråga innan nästa allvarliga fall kommer.

- Detta är det första och allvarligaste fallet som drabbat Sverige. Det är mig veterligen det värsta hittills, säger Christer Liedgren.

Mannen som legat i respirator i två dagar har inte visat några tecken på förbättring. Mannen har fått behandling med antibiotika mot lunginflammationen och Tamiflu och antivirusmedel.

- Alla möjliga åtgärder och behandlingar är nu insatta för att rädda honom. Nu är det bara att vänta på hur han svarar på behandlingen, säger Christer Liedgren till DN.se.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.