Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ung pirat avlyssnade Folk och försvar

Gustav Nipe på Folk och försvar 2012.
Gustav Nipe på Folk och försvar 2012. Foto: Ulf Palm/TT

Med hjälp av ett eget, trådlöst nätverk avlyssnade Ung pirats ordförande Gustav Nipe ett hundratal personer på Folk och försvar. Riksdagspolitiker, journalister och tjänstemän finns bland de drabbade, säger han. Syftet var att visa hur nätövervakning fungerar i praktiken.

Just nu pågår konferensen Folk och försvar i Sälen. På plats finns högt uppsatta politiker, myndighetsföreträdare och journalister. Ett hundratal av dem har de senaste dagarna anslutit till ett trådlöst nätverk med namnet “Öppen Gäst”. Nu avslöjar Gustav Nipe, ordförande i Ung pirat, att det är hans förbund som ligger bakom nätet, och att all trafik har loggats.

– Det säkerhetspolitiska etablissemanget som är här i Sälen driver på för mer övervakning, men de känner nog att det inte angår dem, säger han till DN.

Efter två dagar har han flera gigabyte av loggfiler. De visar vilka webbplatser som har besökts, hur deltagare har kopplat upp sig mot mejlservrar och så vidare. När man ser mönstret så är det enkelt att lista ut vilken person som har gjort vilka besök, säger han. Loggfilerna ska nu ha flyttats till en säker plats där de ligger krypterade. När Ung pirat är färdig med analysen ska de raderas, lovar han.

– Det handlar om att uppmärksamma övervakningen, inte om att avslöja någon enskild.

Enligt Gustav Nipe använde flera höga tjänstemän nätverket för att logga in på myndigheters mejlservrar. Att göra det utan kryptering innebär att trafiken enkelt kan avlyssnas.

– Om inte annat borde det vara tjänstefel att ansluta till öppna, okrypterade nät och läsa myndighetsmejl.

Aktionen avslöjades på tisdagskvällen, samtidigt som Säpo, MUST och FRA höll en gemensam presentation.

Känner du dig trygg med att aktionen är laglig?

– Ja, det är ju vårt öppna nätverk. Om något är olagligt så är det att folk ansluter till vårt nätverk utan tillåtelse.

Finns det inte en risk att loggfilerna kommer läcka?

– Nej, de ligger krypterat och på ett annat ställe. Vi vill inte sitta på dem längre än nödvändigt. Det här handlar om att göra en poäng.

Gustav Nipe berättar mer om bakgrunden till aktionen i en debattartikel på Nyheter24.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.